![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--emes-- |
![]()
|
Goście ![]() |
witam.
mam mały problem, z którego wynika moje pytanie. otóż: mam stronę z wyświetlonymi miniaturkami zdjęć (jeden z albumów galerii) na generowanych "w locie" z bazy przez bibliotekę GD. dodawanie i edycję danego zdjęcia wykonuję w popupie. no więc, gdy chcę dodać zdjęcie, w popupie go wgrywam, przypisuję do albumu, a następnie odświeżam stronę pod spodem za pomocą:
strona się odświeża, nowy obrazek się pojawia - jest ok. teraz edycja - w podobnym popupie zmieniam np nazwę zdjęcia, oraz samo zdjęcie; wykonuję update na obiekcie obrazka oraz odświeżam stronę j/w. strona pod spodem się odświeża, nazwa obrazka się zmienia, suma kontrolna ciała obrazka się zmienia, ale samo zdjęcie już nie. umieściłem na stronie link kliknięcie w niego również nie pomaga. dopiero ręczne odświeżenie (wciśnięcie F5, lub Ctrl + R powoduje wyświetlenie się miniaturki aktualnego zdjęcia). no i tu moje pytanie - dlaczego tak się dzieje? natomiast jeżeli przeglądarka sobie cachuje obrazki (dodanie wyrażeń meta, czy header w celu wyeliminowania cachowania nie skutkuje), to jak z poziomu kodu odświeżyć stronę tak, aby to zdziałało?? dodam jeszcze, że oprócz
próbowałem wszystkich z tych:
te powyżej nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. ktokolwiek ma jakikolwiek pomysł - proszę o sugestię. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
miałem podobny problem - na niektórych przeglądarkachy odświeżało, a na niektórych nie... w żaden sposób nie udało mi sie tego skontrolować w 100%, ale w końcu zastosowałem pewne obejście. za każdym razem generuję nowy obrazek dodając zero albo jedynkę na końcu nazwy. to poskutkowało - wszystkie przeglądarki zaczęły w końcu wyświetlać najświeższą wersję obrazka...
Ten post edytował nevt 21.01.2008, 17:59:10 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
--emes-- |
![]()
|
Goście ![]() |
![]() idiota ze mnie ![]() zaraz to zaimplementuję. dzięki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 11.05.2025 - 06:26 |