![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 1 Dołączył: 23.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zwracam się z prośbą o radę. Chciałbym stworzyć prosty system szablonów, bądź inaczej, oddzielić warstwę kodu php od kodu html. Załóżmy, że mam stworzony jakiś plik np. skin.tpl. W nim całość kodu strony (html) i w odpowiednich znacznikach miejsca gdzie mają być uruchamiane funkcje z frameworka, np. w taki sposób: {shoutbox}. Zastanawia mnie jak wczytać taki plik już z poziomu php, żeby w tych odpowiednich miejscach wykonał jakieś operacje, np zaincludował shoutbox.php. Czy też może lepszym rozwiązaniem będzie wrzucenia kodu html do bazy i później operacji na 1 zmiennej. Czy ktoś może podać przykład takiej funkcji, albo chociaż sposób jej działania? Pozdrawiam, |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wczytaj plik z szablonem jako tablice file();
Dla każdego elementu tablicy sprawdzaj czy występuje {}, jeśli tak to pobieraj co i zamieniaj na co trzeba (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
My Polacy mamy taką tendencję aby otwierać drzwi które są już dawno otwarte.
Proponuję zapoznać się z dostępnymi systemami szablonów ... naprawdę nie opłaca się pisać coś swojego na własne potrzeby... itp |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 1 Dołączył: 23.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do itsme:
Czyli jednak np. smarty, bo chyba są najbardziej popularne? A co do własnego mechanizmu to może i owszem jest dużo systemów, ale po co się bawić z całymi dużymi systemami, kiedy tak naprawdę człowiek potrzebuje jedną funkcję? ayeo: Sprytne, nie pomyślałem o tym. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
google prawde Ci pwoeidzą czy swiat szablonow jest oparty tylko i wylacznie na smarty ....
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:07 |