![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
ja wyciągnąć nazwy dni tygodnia w php. Chyba jest do tego jakaś funkcja ale niestety nie wiem...
dzieki za info |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz poprzez date" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, z odpowiednią modyfikacją, czyli :
Pisane z palca nie wiem czy działa, jeżeli coś jest źle niech mnie ktoś poprawi, a tymczasem idę na Shaft'a ![]() Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No ale mozna tez i tak:
http://phppl.ezpublish.no/phppl/wortal/art...a_sprawa_polska edit: bo rozumiem, że chodzilo ci o polskie nazwy dni tygodnia -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ponawiam wątek.
Ja wyciągnąć dni tygodnia z danego miesiąca. Przykładowo - ustawiam zmienną na miesiąc wrzesień 2009 za pomocą data(); i chce żeby wypisał mi dni tygodnia jak lecą w tym miesiącu. 1 2 3 4 5 6 7 .............. Śr Cz Pi So Nie Pon Wt ................ Czy jest jakas funkcja która pokarze mi dni tygodnia jakie były w danym miesiącu ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ponawiam wątek. Ja wyciągnąć dni tygodnia z danego miesiąca. Przykładowo - ustawiam zmienną na miesiąc wrzesień 2009 za pomocą data(); i chce żeby wypisał mi dni tygodnia jak lecą w tym miesiącu. 1 2 3 4 5 6 7 .............. Śr Cz Pi So Nie Pon Wt ................ Czy jest jakas funkcja która pokarze mi dni tygodnia jakie były w danym miesiącu ? mktime() + date('N'); + date('t'); + array z wyżej -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 45 Dołączył: 30.06.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
-------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij "Pomógł"
Jeśli Ty mi pomogłeś kliknę "Pomógł" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ pyro
Czy możesz mi to rozwinąć bardziej. Co dokładnie wpisać aby uzyskać pożądany przeze mnie efekt. Nie bede ściemniał, nie rozumie tego co napisałeś. Proszę o dalsze wskazówki. mktime() + date('N'); + date('t'); + array z wyżej Najbardziej bym chciał aby php mi wypisał dni tygodnia w pętli. Od 1 do ostatniego. Kto pomoże ? Ten post edytował Gnat 10.09.2009, 08:07:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 45 Dołączył: 30.06.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Tu masz o mktime
date('N'); <--- To jest dzień w tygodniu, czyli dzisiaj jest 4 date('t'); <--- To jest liczba dni w tym miesiącu, czyli teraz 30 Z array chodzi o to, że jeżeli chcesz dzień tygodnia zamienić z 4 na polską nazwę to musisz użyć tej tablicy
A co do wypisywania w pętli no to tak to powinno wyglądać (podam Ci chociaż to już jest prościzna):
P.S. Oczywiście musisz sobie zrobić tak żeby miesiąc i dzień tygodnia był pobierany od użytkownika a nie z serwera. Bo tak jak jest teraz to tlyko będziesz miał zawsze dzisiejszy dzień i aktualny miesiąc. Ten post edytował tomsi 10.09.2009, 10:03:52 -------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij "Pomógł"
Jeśli Ty mi pomogłeś kliknę "Pomógł" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ pyro Czy możesz mi to rozwinąć bardziej. Co dokładnie wpisać aby uzyskać pożądany przeze mnie efekt. Nie bede ściemniał, nie rozumie tego co napisałeś. Proszę o dalsze wskazówki. @tomsi mniej więcej już wyjaśnił "z czym to się je". -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
@ tomsi
Wielkie dzieki, o to mi chodziło. Jednak jest jeszcze ktoś na forum kto potrafi pomóc. Gdzie jest opcja "POMÓGŁ" ? Ten post edytował Gnat 11.09.2009, 07:43:39 |
|
|
![]()
|
|
Pod postami.
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.05.2025 - 07:14 |