![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisze kod strony w którym chcę wykorzystać mysqli oop i chcę żeby to wszystko miało swój początek i koniec żeby było dobrze zrobione. Do tej pory mam to:
klasa
przykładowy index.php
I teraz pytanie czy to jest optymalnie i dobrze napisane. Tak żeby przy dodawani dodatkowych stron nie było problemu. I jeszcze jak mam kto który wyświetla informacje na stronie głównej:
Jak zrobić żeby po wywołaniu $db->glowna(); wyświetliło nagłówek który pobrałem w tej funkcji tam gdzie chcę (wrzucić go do zmiennej) Żeby to przy wybraniu innej strony pobrało inne dane. Czy każdy dział w innym pliku zrobić? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 9 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. lepiej od razu rzuć okiem na PDO zamiast mysqli
2. to co napisałeś jest tylko pozamykane w klasach, a koło oop nawet nie stało 3. optymalizacją zajmujemy się dopiero gdy kod działa... 4. pomijam takie chochliki jak __dectruct, ten switch też wydaję się co najmniej twórczy Jaka rada z mojej strony? przeczytaj na czym polega programowanie obiektowe, a potem jak działa wzorzec MVC (wydaję mi się że dobry do tego będzie askeet i jego tworzenie w symfony, aczkolwiek to nie jest chyba łatwa droga bo jest sporo do ogarnięcia) i naturalnie próbuj zrozumieć, potem przeczytaj to jeszcze raz, potem jeszcze raz..., generalnie zrozumienie idei obiektowości przynajmniej dla mnie było sporym problemem i raczej nie da się tego po prostu wyczytać... trzeba zobaczyć kod i się nim pobawić stąd moja propozycja z symfony |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok dzięki za wskazówki
zrobiłem takie coś: index.php
klasa
dobrze? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim nie jest dobrym pomysłem zamykanie w jednej klasie mysql funkcjonalności ogólnych jakimi są wykonywanie zapytań do bazy danych i jednoczeście funkcjonalności specyficznych czyli w tym wypadku wybieranie konkretnej strony w projekcie. Zastanów się do czego ma służyć klasa mysql. OOP to nie tylko pakowanie funkcji w klasy.
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
ok, to zrobię tak klasa mysql to łączenia z bazą i zapytania do bazy a inna klasa do wyświetlania wyników
? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 32 Dołączył: 24.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na tym polega oop, żeby jedna klasa odpowiadała za pewne elementy a inna za inne
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie używaj zmiennych superglobalnych w metodach bóg dał parametry metod / funkcji zeby z nich kożystać. Cytat ok, to zrobię tak klasa mysql to łączenia z bazą i zapytania do bazy a inna klasa do wyświetlania wyników ? MVC Ten post edytował skowron-line 12.03.2009, 11:30:22 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
ok
ale tego nie rozumiem Cytat nie używaj zmiennych superglobalnych w metodach bóg dał parametry metod / funkcji zeby z nich kożystać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Poszukaj sobie np. o singletonie, referencjach, itp.
A tak najogólniej - o programowaniu obiektowym. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:07 |