![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, mam zagwostke, otorz tworze niewielki projekt. Otoz w jednym pliku mam liste rzeczy (a ich linki wygladaja tak):
<a href="mebel.php?zmienna=krzeslo" />krzeslo <a href="mebel.php?zmienna=stol" />stol <a href="mebel.php?zmienna=biurko" />biurko <a href="mebel.php?zmienna=taboret" />taboret ....itd. teraz w pliku mebel.php pobieram $zmienna a nastepnie odwoluje sie do mysql SELECT * FROM `meble` WHERE `mebel`='$zmienna' w tym momencie wyswietla mi sie opis mebla na ktory kliknalem. rozwiazanie jest dla mnie dobre, bo nie musze tworzyc dla kazdej rzeczy oddzielnej podstrony tylko odwoluje sie do bazy i jest ok. ale przed chwila pomyslalem co jezeli 2 lub wiecej userow odwola sie do jednej rzeczy w tym samym czasie, wiemy ze php i mysql wykonuja sie po stronie serwera. co jezeli w tym samym czasie zostana wyslane dwa takie same zapytania? i jeszcze drugie pytanie: tych rzeczy bedzie okolo 100, jak myslicie lepiej robic to w bazie czy po prostu dla kazdej rzeczy zrobic osobna podstrone(pracochlonne) z gory dzieki za odp. ![]() Ten post edytował flasy 27.08.2007, 21:44:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 3 Dołączył: 26.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z mojego doświadczenia wiem, że jeżeli userem ma być człowiek, to nie ma o co się martwić, bo szansa na to, żeby w tym samym momencie (conajmniej w tej samej milisekundzie) 2 osoby kliknęły w ten sam link jest awykonalne.
i jeszcze drugie pytanie: tych rzeczy bedzie okolo 100, jak myslicie lepiej robic to w bazie czy po prostu dla kazdej rzeczy zrobic osobna podstrone(pracochlonne) Jeżeli masz za dużo wolnego czasu to pisz to ręcznie (każda strona osobno) ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:40 |