![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taką tabele
chce w niej wyszukiwać rekordy po opisie i tytule mam taki kod
ale nie działa poprawie, nie wyświetla nic, jakiś błąd nie wiem gdzie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to po co ta reszta kodu? ;p
jak ją naprawić? zobaczę z twoim zapytaniem, potem to normalnie w pętli wyświetlać tak? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, co przysyłasz z formularza? Domyślam się, że w powyższym kodzie "przeparsowujesz" sobie url. Sprawdź "na sucho" np. w PMA czy to zapytanie działa tak, jak tego oczekujesz.
|
|
|
![]()
|
|
no z formularza przestałam słowa
używam 2 zapytań 2 jest po to gdy użytkownik wybierze rozszerzenie pliku
2 zapytanie, niestety nie działa, nie wyświetla wyników. Zapytanie 1 bez and rozszerzenie = '".$wartosc."'" działa jak to poprawić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A daj var_dump ( $ wartosc ) i pokaż nam co tam przekazujesz.
Daj echo $ZAPYTANIE. Otwórz Sobię phpmyadmin i wklej gotowe zapytanie, popraw je odpowiednio tam i w taki sposób będziesz wiedzieć gdzie jest błąd w zapytaniu. @edit I koduj... W UTF-8! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) -- WebNuLL Ten post edytował Babcia@Stefa 22.02.2010, 18:45:39 |
|
|
![]()
|
|
Kod string(3) "rar" - var_dump(); jest to wartosc po której ma wyświetlać rekordy tzn te które mają taki i taki opis takie i takie tagi i takie rozszerzenie w pma robiłem to wyświetliło ale nie zwróciło uwagi na rozszerzenie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 34 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie wystarczyłoby Ci takie zapytanie:
? ja do tego dodalem bym jeszcze lower lub upper na kolumne i zmienna bo bez tego moze nie dzialac czyli
i takie zapytanie musi dzialac.. jesli nie zworci ci wynikow to nie ma czekogs takiego w bazie |
|
|
![]()
|
|
ok, dzięki zobaczę
muszę jeszcze głębiej poczytać o mysql (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Algebra Boole'a bywa czasem dziwna dla początkujących. Wstaw nawiasy odpowiednio i wtedy zobacz bo jak dla mnie pomieszanie OR i AND sprawiają, że całe porównanie się kaszani. Czemu? Bo OR zwraca true gdy trafi kiedykolwiek true zaś AND tylko gdy oba są true. Teraz popatrz jak będzie reagować Twoje kryterium szukania. Zapewne dojdzie do sytuacji takiej, że rzadko dojdzie do części AND. Lepiej wrzuć nawiasy w odpowiednich miejscach i zobacz jak teraz zadziała:
EDIT. Zwróć też uwagę na pierwsze sprawdzenie rozszerzenia. Powinno się już w pierwszym warunku najbardziej ograniczyć wyniki. A rozszerzenie moim zdaniem to zrobi. Dodatkowo wszystkie w części OR są objęte nawiasem by traktowane to było jako całość. W takim wypadku więc każę mu szukać wszystkie o danym rozszerzeniu, a dopiero spośród nich sprawdzać czy już przerzedzone wyniki są zgodne z którymkolwiek LIKE. Ten post edytował thek 24.02.2010, 10:25:41 |
|
|
![]()
|
|
nie chce działać twój schemat zapytania
próbowałem też takiego
ale też na nic... Ten post edytował Lejto 24.02.2010, 17:30:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ech... Nie po to wstawiałem te nawiasy byś je usuwał sobie gdy zechcesz. Popatrz sobie na Twoją wersję zapytania i powiedz, gdzie zamykasz ten otwarty nawias okrągły w pierwszej wersji.
|
|
|
![]()
|
|
działa (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) z szybkości brak dokładności
dzięki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:19 |