Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php/mysql] wyswietlanie produktow, w zależności od wybranej opcji
kalafoon

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, ma pewien problem.
Otóz mam menu, do którego są pobierane kategorie z bazy i automatycznie robią się linkami.
  1. <?php
  2. $zapytanie_kategorie = 'SELECT NazwaKategorii FROM kategorie'; 
  3. $result_kategorie = mysql_query("$zapytanie_kategorie");
  4. $liczba_rekorow = mysql_num_rows($result_kategorie);
  5.  
  6. for($x=; $x<$liczba_rekorow ; $x++){
  7.  $row_kategorie = mysql_fetch_assoc($result_kategorie);
  8.  
  9. echo '<a class="menu" target="kontent" href="produkty.php">'.$row_kategorie['NazwaKategorii'].'</a>';
  10. echo '<br>';
  11. }
  12. ?>

No i w menu wyswietlaja mi sie w kolumnie kategorie np: Batony, Napoje etc.
Na tej samej stronie co jest to menu dałem iframe'a o nazwie kontent. Wg powyzszego 'a hrefa' w kontencie otwiera się plik produkty.php. Chcialbym zeby w pliku produkty.php były wszystkie zapytania do bazy o konkretną kategorię np:
select * from kategorie where nazwakategorii=batony etc. Ale jak zrobic zeby rozpoznawal, który link został włączony i wykonał odpowiednie zapytanie?

chcialem to zrobic warunkami wiec teraz tak zrobilem zapytania w pliku produkty.php:

1. <?php
  2. if ($row_kategorie['NazwaKategorii']==Batony) {
  3. $zapytanie_produkty = 'SELECT nazwaproduktu,nazwaktegorii from produkty,kategorie where kategorie.nazwa
    kategorii='Batony')'
    ;
  4. }
  5.  
  6. if ($row_kategorie['NazwaKategorii']==Napoje) {
  7. $zapytanie_produkty = 'SELECT nazwaproduktu,nazwaktegorii from produkty,kategorie where kategorie.nazwa
    kategorii='Napoje')'
    ;
  8. }
  9. ?>

Prosze nie pisac ze są bledy w zapytaniach etc bo nie w tym problem i moglem sie pomylic piszac to.
Wiem ze to nie ma prawa dzialac bo plik produkty.php nie widzi zmiennej $row_kategorie, wiec jak to rozwiac ?
Bede bardzo wdzieczny za pomoc...
pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
--emes--

Goście

nie jestem pewnien czy dobrze rozumiem, ale skoro skrypt nie widzi zmiennej, to czemu mu jej nie przekazać?
+Quote Post
kalafoon

-----

bo nie umiem ?! laugh.gif
nie moge dac includa ani require bo w pliku z ktorego ta zmienna pobieram jest html.
czytalem ze mozna za pomoca sesji i przypisac zmienna do sesji ale jeszcze nie doszedlem do kwestii sesji wiec sie w tym jeszcze nie lapie, probowalem to owładnąć ale ciagle mi jeden blad wywala.

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at D:\--== SERVER ==--\Sklep\index.php:1) in D:\--== SERVER ==--\Sklep\index.php on line 3

o zgrozo! zna ktos jakas inna metode na moj problem ?
+Quote Post
--emes--

Goście

no tak - wyszedłem na idiotę :-p
wybacz - nie zrozumiałem Cię.

sesje jakimkolwiek wyzwaniem, więc warto, jednak jeżeli chcesz inaczej...

komunikację między skryptami, można spokojnie rozwiązać np poprzez wymianę xmli metodą post - jeden skrypt zbiera lokalne wartości, tworzy z nich xmla, wysyla. drugi skrypt odbiera xmla, parsuje go i np tworzy sobie swoje lokalne wartości.

rozwiącanie fajne, łądne i nie trudne jednak na pewno sporo bardziej zakręcone niż zmienna sesyjna...

innych pomysłów nie mam - może się ktoś wypowie...
+Quote Post
kalafoon

-----

szczerze to wolalbym to zalatwic sesja niz xml'em wiec sie zabieram za sesje, i tak mnie to nie ominie tongue.gif
ale xml to z pewnoscia alternatywa wiec jesli sesja okaze sie nieprzyswajalna wstydnis.gif to skorzystam

wielkie dzieki za podpowiedz winksmiley.jpg
pozdrawiam serdecznie
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:20