![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 21.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, ma pewien problem.
Otóz mam menu, do którego są pobierane kategorie z bazy i automatycznie robią się linkami.
No i w menu wyswietlaja mi sie w kolumnie kategorie np: Batony, Napoje etc. Na tej samej stronie co jest to menu dałem iframe'a o nazwie kontent. Wg powyzszego 'a hrefa' w kontencie otwiera się plik produkty.php. Chcialbym zeby w pliku produkty.php były wszystkie zapytania do bazy o konkretną kategorię np: select * from kategorie where nazwakategorii=batony etc. Ale jak zrobic zeby rozpoznawal, który link został włączony i wykonał odpowiednie zapytanie? chcialem to zrobic warunkami wiec teraz tak zrobilem zapytania w pliku produkty.php:
Prosze nie pisac ze są bledy w zapytaniach etc bo nie w tym problem i moglem sie pomylic piszac to. Wiem ze to nie ma prawa dzialac bo plik produkty.php nie widzi zmiennej $row_kategorie, wiec jak to rozwiac ? Bede bardzo wdzieczny za pomoc... pozdrawiam |
|
|
--emes-- |
![]()
|
Goście ![]() |
nie jestem pewnien czy dobrze rozumiem, ale skoro skrypt nie widzi zmiennej, to czemu mu jej nie przekazać?
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 21.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo nie umiem ?!
![]() nie moge dac includa ani require bo w pliku z ktorego ta zmienna pobieram jest html. czytalem ze mozna za pomoca sesji i przypisac zmienna do sesji ale jeszcze nie doszedlem do kwestii sesji wiec sie w tym jeszcze nie lapie, probowalem to owładnąć ale ciagle mi jeden blad wywala. Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at D:\--== SERVER ==--\Sklep\index.php:1) in D:\--== SERVER ==--\Sklep\index.php on line 3 o zgrozo! zna ktos jakas inna metode na moj problem ? |
|
|
--emes-- |
![]()
|
Goście ![]() |
no tak - wyszedłem na idiotę :-p
wybacz - nie zrozumiałem Cię. sesje jakimkolwiek wyzwaniem, więc warto, jednak jeżeli chcesz inaczej... komunikację między skryptami, można spokojnie rozwiązać np poprzez wymianę xmli metodą post - jeden skrypt zbiera lokalne wartości, tworzy z nich xmla, wysyla. drugi skrypt odbiera xmla, parsuje go i np tworzy sobie swoje lokalne wartości. rozwiącanie fajne, łądne i nie trudne jednak na pewno sporo bardziej zakręcone niż zmienna sesyjna... innych pomysłów nie mam - może się ktoś wypowie... |
|
|
![]()
|
|
szczerze to wolalbym to zalatwic sesja niz xml'em wiec sie zabieram za sesje, i tak mnie to nie ominie
![]() ale xml to z pewnoscia alternatywa wiec jesli sesja okaze sie nieprzyswajalna ![]() wielkie dzieki za podpowiedz ![]() pozdrawiam serdecznie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:20 |