![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
stworzyłem bazę danych, do tego na razie prostą wyszukiwarkę (ilość zmiennych po których będzie szukanie jest o wiele większa) docelowo chce, żeby wyszukiwanie opierało się na kilku zmiennych, lecz na razie chce ogarnąć w ten sposób. Wyświetlanie zawartości poprzez php odbyło się bez większych problemów. Zaczęły się schody jak doszło do wyszukiwania: kod html wyszukiwarki CODE <b>Wyszukiwanie </b> <br><br> <form action="wyniki.php" method="post"> Szukaj na podstawie:<br> <select name="szukanie"> <option value="nr"> Numer <option value="data_imm"> Data imm <option value="nazwisko"> Nazwisko </select> <br><br> Szukanyt:<br> <input name="haslo" type=text> <br> <input type=submit value="szukaj"> </form> kod wyniki.php CODE <? if (!$szukanie || !$haslo) { print "nie zostało wpisane żadne hasło"; exit; } $szukanie=addslashes($szukanie); $haslo=addslashes($haslo); @$db=mysql_connect("localhost", "user", "haslo"); if (!$db) { print "błąd połączenia"; exit; } mysql_select_db("nazwa_bazy"); $query="select * from nazwa_tabeli where ".$szukanie." like '%".$haslo."%'"; $result=mysql_query($query); $num_results=mysql_num_rows($result); print "<p> ilość pozycji w bazie: ".$num_results."</p>"; for ($i=0; $i <$num_results; $i++) { $row=mysql_fetch_array($result); # print ($i+1).". "; print stripslashes($row["nr"]); print ", Data im: "; print stripslashes($row["data_imm"]); print ", Nazwisko: "; print stripslashes($row["nazwisko"]); print "<br>"; } ?> skończyły mi się już pomysły a wyszukiwanie wciąż nie działa. Może ktoś świeżym okiem dostrzeże błąd. Z góry dziękuje za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 40 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Kobiernice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to mi nie pasuje. Gdzie odbierasz $_POST[] ? -------------------- // NOPE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
lektura dla Ciebie: register_globals.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem początkującym
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ale kurs jest przestarzały i nie uwzględnia register_globals, o których ci juz mowiono bys poczytal - zrob wiec to.
A dodatkowo uzywaj wlasciwego bbcode bo temat niechcący zostanie zamkniety ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok w łączenie register_globals momentalnie zadziałało
![]() lecz widzę, że napotkałem na inny błąd :/ wyniki nie wyświetlają polskich znaków kodowanie w bazie danych mam ustawione na utf8 polish |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat ok w łączenie register_globals momentalnie zadziałało Nie chodzilo o to bys włączał, ale bys dostosował skrypt do wyłączonego (zastosował $_POST) - register globals to zło wcielone i jest juz przestarzałe.Cytat wyniki nie wyświetlają polskich znaków kodowanie w bazie danych mam ustawione na utf8 polish bylo milion razy. uzyj wyszukiwarki
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() poszukam wyszukiwarki ale jak nie znajdę to się przypomnę a nie powiem pomocny byłby link z przykładowym tematem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat pomocny byłby link z przykładowym tematem Zas ja bym oczekiwał bys nie pokazywał podczas rozmowy swojego jęzora...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nie bądź już taki nadwrażliwy ..
ok wiec krok pierwszy wykonany Kod ALTER DATABASE `nazwa_bazy` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci krok drugi wykonany Kod ALTER TABLE `nazwa_tabeli` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci krok trzeci w wyniki.php dodane Kod <html> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" /> </html> nie pomogło |
|
|
![]()
|
|
Cytat nie bądź już taki nadwrażliwy .. to sobie wyobraź ze stoisz przedemną i mi pokazujesz jezyk co drugie slowo. Nadal jestem nadwrazliwy? Emotki słuza do zobrazowania pewnych rzeczy wiec nienaduzywaj ich jak nie wiesz do czego słuzą.Cytat nie pomogło Jest jeszcze jeden krok:podczas nawiązywania połączenia ustawic kodowanie tez na utf8 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dodanie:
Kod mysql_query("SET NAMES 'utf8'"); załatwiło sprawę wielkie dzięki PS.prosiłbym ew o podpowiedź w jai sposób można było by zmodyfikować skrypt, żeby wyszukiwanie brało pod uwagę wiele haseł (mam do dyspozycji 15 kolumn z około 40 000 lini), żeby jak najbardziej zawęzić wynik wyszukiwania. |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
może:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
może:
może .... lecz podkreślam jestem dość początkujący i widzę kod który do końca nie wiem jak zjeść na pewno będzie wchodziło w rachubę prze edytowanie pliku wyszukiwarki (czyli html`a) i zmiana zapytania w pliku php do mysqla |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 06:05 |