![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 2 Dołączył: 14.06.2009 Skąd: Czestochowa Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam! mam bazę o chaśle xxx (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) i z tabelą logowanie która ma 3 kolumny: id login i haslo. chce sprawdzić czy login wpisany przez urzytkownika jest równy haslu z bazy. Robię to tak:
I niestety nic mi nie wychodzi... dlaczego? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Teraz jeśli zwróci Ci id, to znaczy, że jest taki login z takim hasłem, jeśli nie to znaczy, że nie ma. Druga sprawa. Hasła przechowuj zahashowane (SHA-1, MD5), a nie otwartym tekstem. Pobieranie hasła w celu sprawdzenia czy jest takie samo jak te wpisane, jest bardzo dużym zagrożeniem bezpieczeństwa skryptu. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 2 Dołączył: 14.06.2009 Skąd: Czestochowa Ostrzeżenie: (0%)
|
ale to jest skrypt połączony z ajaxem i chyba nie będze aż tak narażony, ale moze sie myle:)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeśli jest przesyłany ajaxem to tym bardziej jest zagrożony. Sprawdzanie logowanie odbywa się gdy użytkownik nie jest zalogowany, zatem wystarczy, że atakujący wywoła zapytanie ajaxowe z podanym czyimś loginem i odbierze jego hasło (oczywiście musiałby zrobić mały włam typu SQLInjection, czy w inny sposób wykoleić stronę).
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 03:47 |