![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam takie pytanko. Probuje wlasnie zrobic menu rozwijane w php/mysql bez uzycie js. Nie wiem czy jest to tak do konca mozliwe ale cos juz mam. Zrobilem dwie tabele, w pierwszej menu glowne (menu_id, menu_nazwa) i druga tabela (podmenu_id, podmenu_nazwa, podmenu_nalezy). Pole podmenu_nalezy wskazuje do ktorego punktu menu nalezy dane podmenu. Troche to zamotane ale daje rade jak narazie:) Menu ma miec tylko jeden poziom zagniezdzenia wiec chyba nie ma co bawic sie z drzewkami itd... (i tak nie bardzo siedze w temacie drzewek). To co mam wyglada tak:
Wyswietla mi to niestety cale menu od razu czyli jesli w menu glownym pojawi sie jakies podmenu to tez od razu jest wyswietlane. W sumie nie wyglada az tak zle ale chcialbym aby podmenu pojawilo sie dopiero po kliknieciu w ktores z menu i zwinelo, kiedy sie kliknie na inne menu. Nie chodzi o zadne plynne przejscie bo do tego potrzebowalbym js a to nie wchodzi w gre raczej. Chodzi o to, zeby ta czesc pojawila sie dopiero po kliknieciu:
Mam nadzieje, ze nie zamotalem zbytnio pytania. Wyglada to tak narazie: (IMG:http://www.stronyinternetowe.slask.pl/forum/img1.jpg) . Jesli macie jakis pomysl na cos takiego to dajcie znac. Pozdrawiam, Łukasz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 185 Pomógł: 10 Dołączył: 29.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt js umiesc w head: Pobierz plik
W Twoim kodzie popraw znaczniki ul i li tak jak ponizej Kod <?php include('polaczenie.php'); $sql = "SELECT * FROM menu ORDER BY menu_id"; $results = mysql_query($sql) or die (mysql_error()); echo "<dl id='menu0'>"; while ($row = mysql_fetch_array($results)) { extract($row); echo "<dt><a href='index.php?menu=" . $row['menu_id'] . "'>" . $row['menu_nazwa'] . "</a></dt>"; { $podmenu = $row['menu_id']; $sql2 = "SELECT * FROM podmenu WHERE podmenu_nalezy='$podmenu' ORDER BY podmenu_id"; $results2 = mysql_query($sql2) or die (mysql_error()); while ($row2 = mysql_fetch_array($results2)) { extract($row); echo "<dd><a href='index.php?podmenu=" . $row2['podmenu_id'] . "'>" . $row2['podmenu_nazwa'] . "</a></dd>"; } } } echo "</dl>"; ?> <script type="text/javascript"> // <![CDATA[ new Menu('menu0'); // ]]> </script> powinno grac. Jak nie daj znac Ten post edytował marian84 31.03.2008, 12:03:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:53 |