![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skrypt pobiera mi dane z bazy i pokazuje je w formularzu, ale jak chce je zminie i chce zaktualizowac to wywala mi blad:
w tabeli 'student' mam pola: studentid, firstname, surname, username, password. chce zeby moliwa byla edycja wsyzstkich poza studentid. jak zmienialem w tej 33 lini id na student id to wogole nie pobiera danych i nie wyskakuje ten blad juz na glownej stronie. oto kod mojego skryptu edycji danych. moglby ktos mi pomoc z tym albo dac jakies wskazowki? musze to skonczyc do szkoly w tym tygodniiu
tutaj wrzucam paczke z calym skryptem: https://dl.dropbox.com/u/63492647/glencaldy_dp.zip |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Komunikat błędu przecież ci wyraźnie mówi co masz źle i w której linijce....
$id = trim($_GET['id']); W _GET nie masz indeksu ID. Przesyłasz to ID? Przesyłasz GETem czy POSTem? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Rety.... zadałem proste pytania:
Cytat Przesyłasz to ID? Przesyłasz GETem czy POSTem? Odpowiedz na nie bo to one są kluczem do rozwiązanie tej niesamowitej zagadki....Skoro nie ma ID to niewyświetlanie błędu ci nie rozwiąze problemu, skoro ty polegasz na danych z tego ID.... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
przepraszam, postem.
|
|
|
![]()
|
|
No to skoro postem wysyłasz to czego szukasz go w $_GET?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
blad poczatkujacego?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Rety..... skoro dane wysyłąsz POSTEM to i z POST masz je odbierać a nie z GET.
To tak jakbyś paczkę wysłał Pocztą Polską a następnie kazał czekać odbiorcy na przyjazd DHL.... Myśl troche chłopie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok, ide kawe sobie zrobic i juz to zmieniam
![]() nie dziala dalej, mam teraz pusta biala strone |
|
|
![]()
|
|
Znaczy ze zrobiles blad. Pokaz cały kod po poprawkach
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ja juz nie wiem, pomieszalo mi sie wszystko. prosze. moglbys to dla mnie naprawic?
to jest kod strony editdeletestudent.php: (ladnie pokazuje mi dane z student w tabelce z opcja edit i delete)
to jest kod strony deletestudnet.php (kasuje rekordy z tabeli bez problemu):
a to jest kod tej nieszczesnej strony editstudent.php (pokazuje dane w formularzu ale jak naciskam update records wywala mi biala strone i dane w bazie sie nie zmieniaja)
no i jest to zrobione GETem jednak (chyba sam juz nie wiem). prosze o spojrzenie w kod i pomoc po usunieciu sprawdzania ciasteczek dziala wszystko ok: ten kod dziala bez zarzutow ale jak chce sprawdzic ciasta to wywala na koniec pusta strone. jak tu dodac sprawdzanie ciastek teraz? jesli nie ma ciasta ma pokazywac login.php a jak sa to ma pokazywac tresc strony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zacznij od jakiegoś kursu PHP np. http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP
2. Zdecyduj się w końcu czy używasz GET czy POST i do czego/w którym momencie. 3. Używaj var_dump jak czegoś nie wiesz, gdzie leży błąd sprawdzając zmienne. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
ok, juz mi wszystko dziala jak powinno, logowanie do bazy dalem do odzielnego pliku, zrobilem porzadek w kodzie no i okazalo sie ze mialem nastepujace bledy 1) literowka w nazwie tabeli
![]() dziekuje wszystkim za pomoc. a o to poprawny kod.
Ten post edytował dirtyhustlaz 19.11.2012, 20:17:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:45 |