![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chcę edytować dane jakieś osoby. Dane tej osoby pobierane są z bazy MySQl. Pobrane dane zapisuje w polach formularza. Z polami tekstowymi nie mam problemów, bo poprostu wpisuje wartosc pobraną z bazy w pole formularza. Mam natomiast problem co zrobić z polem typu radio i select. jak zrobić, żeby były wszytskie dostepene opcje w selec i radio, a zaznaczone to co są pobrane z bazy? Mam nadzieje, że jasno sprecyzowalem pyatnie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Byłbym wdzieczy za pomoc. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował spider865 3.01.2008, 17:06:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobierasz opcję domyślną z bazy, zapisujesz ją w zmiennej, tworzysz normalny formularz i sprawdzasz, czy wartość zapisana w zmiennej jest identyczna z wartością danego pola formularza. Jeśli tak właśnie jest, do tego pola dodajesz atrybut checked (dla przycisków radiowych) lub selected (dla pola select).
Jak masz jakieś problemy, to wrzuc trochę kodu i zapytaj, ktoś Ci pomoże. Gotowców nie oczekuj. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przydałby się kawałek kodu...
No cóż jeśli dobrze rozumiem, masz ileś tam opcji wyboru (roadio lub check) i chcesz mieć zaznaczone tylko te które masz zaznaczone w bazie: Dla przykładu radio: Założenia: $tablica - tablica z możliwymi opcjami (wszystkimi) (np. [0] => "Opcja 1", [1]=>"Opcja 2", [2]=>"Opcja 3") $zaznaczone - tablica wyciągnięta z bazy (np. [0] => 0, [1] => 0, [2] => 1) Zakładam, że indeksy tablic są tożsame (tzn. jeśli $zaznaczone[0] = 0 to znaczy, że "Opcja 1" nie została wybrana)
Pisane z palca. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Popraw proszę temat na zgodny z zasadami forum przedszkole, w przeciwnym wypadku wątek zostanie zamknięty.
Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Założenia: $tablica - tablica z możliwymi opcjami (wszystkimi) (np. [0] => "Opcja 1", [1]=>"Opcja 2", [2]=>"Opcja 3") $zaznaczone - tablica wyciągnięta z bazy (np. [0] => 0, [1] => 0, [2] => 1) Zakładam, że indeksy tablic są tożsame (tzn. jeśli $zaznaczone[0] = 0 to znaczy, że "Opcja 1" nie została wybrana) [php] Witam, nie bardzo wiem jak zadeklarować $tablica i $zaznaczone. Mógłby ktoś pokazać te deklaracje z przykładowymi wartościami. Byłbym wdzięczny bardzo. Ten post edytował spider865 3.01.2008, 17:23:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokazali Ci przecież.
$tablica = array(0 => 'Opcja 1', 1 => 'Opcja 2'....) Zamiast Opcja n wpisujesz jakąś wartość ustawienia, jaką tam chcesz... |
|
|
![]()
|
|
ok, już rozumiem, nie wiedziałem, że taka jest składnia tablicy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
a czy elementów w $zaznaczone jest tyle samo co w $tablica? Wiem, że głupie pytanie, ale dopiero zaczynam się tym bawić... :/ Dzięki za pomoc! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <?php $tablica_cen = array(0=>"do 250", 1=>"do 400", 2=>"do 600", 3=>"do 1000", 4=>"powyżej 1000"); for($i=0; count($tablica_cen); $i++){ echo "<input type=\"radio\" name=\"cena\" value=\"".$tablica_cen[$i]/>"; ?> Oto kod, który wklepałem. Stronę tworzę przy pomocy CMS'a Drupal i jest zaznaczone wpisywanie kodu PHP. Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi podpowiedzić co jest nie tak ? Wskazywany jest błąd w linijce z wywołaniem. Drugi mój problem polega na tym, że nie wiem jak zapisać zaznaczone opcje w bazie danych (w moim przypadku MS Access). Bedę wdzięczny za pomoc i wyrozumiałość, bo dopiero zaczynam w temacie PHP. Ten post edytował markusz 4.01.2008, 14:39:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.08.2025 - 03:10 |