![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie da się zrobić taki skrypt w php i MySQL ? tak jak np. www.halflife.pl ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
I myślisz, ze teraz każdy wlexie na podany adrtes i zacznie oglądać jak działa ichni skrypt?
Masz problem, opisz go dokładnie. A nie "tak jak na xxx.yyy.zzz". |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lemming najpierw naucz sie pisac skrypty a potem sie bierz za cos trudniejszego a skrypt kolejkowania nie jest taki trudny wymaga tylko poznania podstaw php i mysql i nauczenia sie czego kolwiek pisac
|
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Jezeli chodzi o te menu po lewej to ono jets w js.
Po prawej masz troche flasha a w centralnej czesci newsy (najprawdopodobniej w php ) Zrobienie takiej stronki nie powinno Ci zajac glugo gozej z trescia |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no właśnie, opisz swój problem dokładnie
a jeżeli tak ci zależy, żeby ludzie wchodzili na stronkę i oglądali to mogłeś chociaż dać hiperłącze! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(djpeterek @ 2004-06-24 10:35:33) lemming najpierw naucz sie pisac skrypty a potem sie bierz za cos trudniejszego a skrypt kolejkowania nie jest taki trudny wymaga tylko poznania podstaw php i mysql i nauczenia sie czego kolwiek pisac tak sie sklada ze umiem pisac skrypty (podstaw php i mysql dawno sie nauczylem). --------- A dokladniej to mi chodzi o to, jak to jest zrobione ze jak juz jeden user sciagnie to moze nastepny sciagac, skad skrypt wie czy uzytkownik juz sciagnal. Jakies cookies czy cos? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wydaje mi się jednak że dobry skrypt z kolejkowaniem nie jest aż taki prosty. (dobry oznacza dobrze zabezpieczony). Troszke pomyślałem (teoretycznie) jak takie coś może wyglądać. oto co wymyśliłem:
1.generujemy sesje dla danego użytkownika z czasem powstania. 2.sortujemy sesje wg. czasu powstania sesji (to będzie nasza kolejka) 3.sprawdzamy łącząć się po ftp czy jest wolny slot. 4a. jeśli tak to tworzymy katalog np o id sesji, kolesia który ma najdłuższy czas sesji (jest 1 w kolejce) i podajemy mu wygenerowany link. 4b. jeśli nie to czekamy np. 10 sek i skaczemy do pkt 3 problem jest gdy trzeba będzie kasować niepotrzebne jusz katalogi. tego problemu nei wiem jak obejsc. znaczy wymyśliłem coś takiego jeszcze: tworzymy odpowiednie konta na ftp (każde konto to 1 slot - jeden użytkownik) i na tej zasadzie sprawdzamy czy jest miejsce czy nie. i jak jest miejsce to stary katalog możemy usunąć. Pewnie jest 100 razy prostszy sposób na takie coś, ale jakoś nie mogę sobie wynależć w miare coś inne bezpieczne:) pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym zrobil tak:
1 - ktoś klika w link np : download.php?plik=plik.zip 2 - skrypt sprawdza w bazie ile jest wpisów z czasem ( mktime() ) który jest niewiększy niż aktualny + 300 powiedzmy ( mktime()+300 ) , jeżeil jest ich mniej niż X to przechodzi dalej, jak więcej to wywala error, przechodzi do 4 i kończy ( bez 5 sie znaczy ) 3 - teraz skrypt zapisuje do bazy aktualny czas + 300 ( mktime()+300 ) 4 - skrypt kasuje wszystkie wpisy, w których czas jest mniejszy niż czas aktualny 5 - nastąpnie wysyła do użytwkonika plik, przekierowując go na właściwy adres lub odczytując zawartość i wysyłając do przeglądarki Objaśnienia : - 300 oznacza 300 sekund czyli 5 minut, przykładowy czas przez ktory użytkownik uważany jest za pobierającego plik, oczywiście możesz zmienić - X to ilość osób które mogą pobierać jednocześnie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:54 |