![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Patrzyłem w dokumentacji ale nie rozumiem
![]() Mam sobie tabelkę w mysql w której trzymam adresy stron. Chcę założyć do tego klucz główny jako crc32($AdresStrony). Zadziała to? Crc32 wygeneruje mi uniakalny int dla każdego adresu, czy też istnieje możliwość powtórzenia? -------------------- forum dla nauczycieli | dodaj stronę do katalogu | teksty piosenek |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CRC32 będzie krótsze od adresów stron, zatem istnieje małe prawdopodobieństwo że się powtórzy. Lepiej i prościej będzie chyba użyć kolejnych liczb
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Autoincrement mnie nie ratuje.
Algorytm jest taki: 1. generuje się strona 2. Na podstawie adresu muszę utworzyć odpowiedniego linka, który jest na sztywno przypisany do adresu więc musiałbym wyszukiwać po adresie (stringu), chcę to obejść używając crc32($Adres) będzie int więc powinno być lepiej ... -------------------- forum dla nauczycieli | dodaj stronę do katalogu | teksty piosenek |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie można by to zrobić na autoincrement - wartość dla nowego rekordu można pobrać za pomocą mysql_insert_id. No chyba że musisz zrobić coś takiego że to nie da się tego zastosować.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:01 |