Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php/mysql] codecharge studio-jak połączyć z bazą
af2p

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Otzrymałem właśnie ten program wersje 2.3.2.5 program bardzo fajny jednak mam problem z ustanowieniem połączenia z bazą mysql. robiłem wszytsko tak jak w pomocy jest jednak wciąż wyskakuje błąd :
Kod
połączenie testowe nie powiodło się ze względu na brak inicjalizacji dostawcy [microsoft][menedżer sterowników ODBC] nie można odnaleźć źródła danych, a nie ma podanego sterownika domyślnego

Może ktoś miał już doczynienia z tym programem? Dodam tlyko że chce połączyć sie z zew serwerem. Proszę o pomoc
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

No ale jaki to ma związek z php (prócz tego ze można w nim kod php smazyc)? Przenosze na HYdepark, gdyż jest to aplikacja.

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
sztosz

-----

Poszukaj na stronach MySQL jak to to się łaczy przez ODBC, chyba jakieś sterowniki są do ściągnięcia. Poza tym sprawdź jak to wygląda w Panel Sterowania -> Źródla danaych ODBC.

--------------------
+Quote Post
af2p

-----

patrzyłem szukałem i nie działa. Widze że jednak nie otzymam pomocy. Szkoda
+Quote Post
sztosz

-----

Cytat(af2p @ 2005-11-14 19:49:28)
patrzyłem szukałem i nie działa. Widze że jednak nie otzymam pomocy. Szkoda

Strasznie wkurw***ą mnie takie texty. Brzmią one jak bys mial pretensje ze nie otrzymaleś pomocy. Wszyscy na tym forum poświęcają się za friko. Ja w przeciągu 2 minut z uzyciem googli i MÓZGU!!! znalazłem to: http://support.yessoftware.com/kb_article.asp?article_id=26

Nie wiem czy tam byłeś i czy to o czym tam piszą zrobiłes. Zakładam że nie bo inaczej dałbyś znać. Jeżeli nie dziala to co jest w linku to masz zwalony system i basta. Pretensje wiesz gdzie możesz sobie wsadzić. Ewentualne [odziękowania też tam sobie wsadź!

Aha: jeżeli nie znasz angielskiego: to przepraszam za aż tak ostrą odpowiedź ale wypadało by podać tą informacje.

--------------------
+Quote Post
af2p

-----

nie rozumiem czemu sie tak unosisz. Przeca nie mam do nikogo pretensji tylko strasznie rozpaczam bo wsiorbał mnie ten program ale nie moge sobie poradzić z tym połączeniem. Byłem na tej stronie, fakt może z angielskiego nie pisałem kiedyś matury ale piate przez dziesiąte rozumiem. W pomocy nawet były rysunki dla takich achtungów no ale nie idzie niestety. Nie dziękuję i nie wsadzam sobie nic nigdzie, za to pozdrawiam.

Ten post edytował af2p 14.11.2005, 23:55:28
+Quote Post
sztosz

-----

Sorry miałem zły dzień sad.gif

Primo: Zakładam że masz jakiegoś windowsa z serii NT (2k,xp,2k3)

Powiedz mi czy zainstalowałeś to: http://dev.mysql.com/downloads/connector/odbc/3.51.html ?

Po instalcji wchodzisz w

Panel Sterowania (Narzędzia Administracyjne) -> Źródla danaych ODBC. (Tylko nie pisz że nie ma bo na 100% jest, musi być)

Potem:

DNS Użytkownika -> Dodaj -> MySQL ODBC 3.51 Driver -> ZAkończ

Tutaj wpisujesz wszystkie potrzebne dane i klikasz Test. Jak się polączysz z MySQL'em to jesteśmy w domu smile.gif

W "codecharge studio" podajesz tylko nazwę swojego połaczenia ODBC z MySQL'em smile.gif

Napisz dokładnie z czym(ktorą częsćią) masz problem.

--------------------
+Quote Post
af2p

-----

zrobilem właśnie tak jak piszesz mam zainstalowany sterownik, podałem adres i reszte do bazy, w codecharge studio daje tak jak mówisz i wyskakuje ten sam błąd. Chyba nie jest to wina programu bo już inną wersje zainstalowałem i nie idzie. Ehh życie smile.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:27