![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 1 Dołączył: 17.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hi,
Mam w tablicy kilka imion w postaci:
Następnie z bazy wyciągam wszystkie inne imiona które nie znajdują się w powyższej tablicy, czyli robię to w ten sposób:
Jednak wywala błąd: Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in Co takiego w tym zapytaniu jest złego? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/wstydnis.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Nie wiem czy zauwazyles ale to co chezs wyszukas ujmuje sie w " " a w dodatku dodaje sie w srodek znaki %. WSZYSTKO jest w manualu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedna mała uwaga w ten sposób zwrócisz wszystkie imiona najpierw różne od michal potem od tomasz
innymi słowy najpierw zwrócisz wszystkie poza michal potem wszystkie poza tomasz itd... A myślę, że chodziło raczej o wyświetlenie wszystkich imion poza tymi, które są w tablicy przynajmniej tak napisałeś więc zainteresuj się not in |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 1 Dołączył: 17.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@webasek właśnie o coś takiego mi chodzi, więc napisałem:
Jednak to też nie działa tak jak powinno tzn wyświetla wszystkie ale nie wyklucza imion z tablicy ;/ Ten post edytował kaszanka 16.10.2008, 09:22:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób tak
lub
|
|
|
![]()
|
|
@webasek nie wiem co jest grane lecz żaden z podanych przez Ciebie przykładów nie działa tak jak powinien, tak jakby zmienna $tab w ogóle nie była brana pod uwagę :|
jeżeli w zapytaniu wpiszę: WHERE imiona NOT IN ($tab) to w ogóle nie wyklucza imion z tablicy, natomiast WHERE imiona IN ($tab) nie wyświetla żadnego wpisu z bazy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wartości typu string umieszcza się w apostrofach lub cydzysłowach!
Idiotyczne zapisy typu: są błedne. Powinno być:
|
|
|
![]()
|
|
Chyba się przeliczyłem ostro z moimi umiejętnościami.
Skoro zawartość tablic ma być zwracana w apostrofach lub cudzysłowach to jak to zrobić? Nawet pierwsze przykłady z php.net.pl przedstawiane są w taki sposób jak mój wyżej:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ech, racja. Bo to wynik print_r. Przepraszam ale co druga osoba pomija te rzeczy.
Jeśli chodzi o zapytanie to sytuacja jest podobna. Imiona to stringi i w zapytaniu też muszą być w apostrofch. Spróbuj tak:
A i zapomniałbym. Kompletnie źle korzystasz z mysql_query() Zobacz sobie jakie ta funkcja przyjmuje parametry: http://pl.php.net/mysql_query |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje @mike, teraz hula jak ta lala (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
A o mysql_query na pewno poczytam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:54 |