![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli do skryptu przez formularz zostają przesłane następujące pola:
Jak teraz zapisać do tabeli (mysql), te które zostały zaznaczone? Tabela ma taką postać Kod [id] [pole1] [test] Chciałbym dodać do tej tabeli wszystkie zaznaczone pola, przy czym 'pole1' powinno mieć inną, ustaloną przezemnie wartość np. 'znak' |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja to robię tak
wybieram jakąś nazwę + liczbę np parametr_1, parametr_2, parametr_3 itd i w skrypcie przetwarzam to tak (przykładowo)
---------------------- Jeśli chcemy dać kod na forum umieszczamy go w odpowiednich tagach, tym razem poprawiłem, ale na przyszłość proszę się do tego stosować. --- ~strife |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 23 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz mieć
name="test[]" aby powstała tablica. Potem pętelką sobie zapisz wszystkie dane do MySQLa |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tyle na razie w sumie wiedziałem. Chciałem się dowiedzieć czy istnieje możliwość zapisania tego w jednym zapytaniu, bo jak będzie tych chceckedbox'ów 100 to będę musiał wykonać 100 zapytań, a to już jest nie do przyjęcia...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
eh a po co tyle? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) nie lepiej checkboxy w serialize i raz do bazy?
|
|
|
![]()
|
|
W tym cała rzecz, że każdego checkedbox'a muszę mieć w osobnym rekordzie bo odpowiadają one za uprawnienia na stronie...
EDIT: Już sobie poradziłem, dla tych co będą mieli podobny problem zamieszczam rozwiązanie. Potem doklejamy to do początku zapytania, które wstawia dane do tabeli... Ten post edytował insenic 22.02.2007, 20:39:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mogłeś to wrzucić to jednej komórki w tabeli w formie 1-0-0-1-1-1-1-0 i przy wyciąganiu ich z bazy tylko explode();
|
|
|
![]()
|
|
Mógłbym, jeżeli kolejność wartości (checked box) zawsze była by taka sama (ewentualnie musiał bym ją gdzieś zapisywać), a z założenia mojego cms, jest to mało prawdopodobne. To co napisałem działa jak najbardziej poprawnie...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 09:47 |