![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam bazę z klientami, każdy z nich przypisany jest do województwa. W formularzu wyszukiwania użyłem chceckboxy w których name i value odpowiada id wojewodztwa. Mam problem ze zdefiniowaniem zapytania do bazy w przypadku gdy w formularzu zaznaczę więcej niż jedno województwo. Wartości każdego z checkboxów odbieram w osobnych zmiennych. Myślałem o tablicach ale jak wtedy wyglądałby warunek w zapytaniu. Proszę o jakieś podpowiedzi, pomysły, sugestie może dzięki nim wpadnę na jakiś sensowny pomysł |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 18 Dołączył: 2.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@ghost1511 w tablicy mają byc ID wojewodztwa a nie jego nazwy. Nazwy raz ze są niepotrzebne, dwa ze sa zbedne
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 18 Dołączył: 2.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podałem przykład. Równie dobrze mogą tam być id województw
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za świetny pomysł
gdy z formularza wysyłam w tablicy zaznaczone województwa, to: daje mi pożądany efekt, natomiast gdy dodam powyższe do zapytania, nic mi nie znajduje. moje zapytanie sql:
Znalazłem błąd, operator OR a nie AND. Dzięki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A czy twoj rekord moze nalezec jednoczesnie do 5-ciu wojewowdztw? Watpie. Raczej ci chodzi o to by znalazl rekordy ktore należą do ktorego z podanych wojewodztw, a nie do wszystkich naraz.
SELECT * FROM klient WHERE wojewodztwo_id in (".implode(',',$woj).").... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Twoje zapytanie zwraca mi ten sam wynik co: Wiem. Jednak gdy ja pisalem swojego posta, to twoj post stanal na tym, ze miales AND a przez co miales zle wyniki a konkretnie ich brak. Tak wiec napisalem ci jak to sie prawidlowo robi. A uzylem IN, gdyz jak sam napisales jest bardziej przejrzyste
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:41 |