![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem nowy jeśli chodzi o mysql w php, no i mam problem
![]() Fragment bazy danych: kasa |-user |-zielone No i mam taki formularz, żeby wpisać nazwę usera. No i tak klikam ok, nazwa usra przenosi się(a przynajmniej powinna) do $_POST['user'] No i chcę aby według nazwy usera wyświetliła się liczba jego $$$. Ale zabardzo nie wiem jak to zrobić. Włączam formularz, ok. Przechodze do panelu, ok. Ale nic nie pisze( nie ma parse error, ale nic nie ma ) ![]() Pozdrawiam, Radex. Ten post edytował radex_p 29.04.2006, 09:19:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) rzuc kodem
2) popraw tytul, bo slowo "Problem" dziala tu jak plachta na byka. Tytul ma byc odzwierciedleniem problemu, a nie slowa "Problem" -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jestem prawie pewien że tekst jest zrypany
![]()
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no wiesz, najpierw wypisujesz zmienną $zielone, a dopiero potem pare linii nizej przypisujesz do niej zawartość... ciut nielogiczne
![]() pozatym po wykonaniu mysql_query przy select, nalezy jeszcze wykonac mysql_fetch_array(). zajrzyj do manuala co i jak. ps: przenosze na przedszkole -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ale zapytanie do SQL jest poprawne? no a tak po za tym nie do końca wiem gdzie umieścić mysql_fetch_array
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(radex_p @ 2006-04-29 11:20:09) (...) no a tak po za tym nie do końca wiem gdzie umieścić mysql_fetch_array Jak to jak? Dokładnie tak samo jak jest w przykładach w manualu: mysql_fetch_array() ~nospor przecież Ci napisał: Cytat zajrzyj do manuala co i jak. ... więc lepiej do niego zajrzyj.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakłdając że kasa to tabela, user to... user (jego nick) a zielone to ilość kasy. |
|
|
![]()
|
|
wielkie dzięki, właśnie wchodziłem na php manual ale skoro jest przykład
![]() ![]() EDIT: ![]() Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in G:\Moje Dokumenty\Radex\Web\XAAMP\xampplite\htdocs\z\panel.php on line 7 linia 7 : $zielone = mysql_fetch_array($query); Ten post edytował radex_p 29.04.2006, 10:44:36 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład, który tak się składa jest zły.
1. Skoro szukamy użytkownika o danym loginie to po co LIKE? 2. Jeśli takiego użytkownika nie ma to mysql_fetch_array() wywali błąd. Powinno być tak:
~radex_p lepiej czytaj manuala, na forum.php.pl lenie z niechęcią do manuala czekający na gotowce nie są mile widzani ![]() ---update--- Hehehe, masz nuczkę ![]() |
|
|
![]()
|
|
no to mam jeszcze jednen problem , nie bede robil drugiego tematu
dorobiłem do kody coś takiego i aktualizajca nie działa, prawdopodobnie to problem z nazwą usera lub z treścią UPDATE EDIT: ale tu zaznaczyłem żeby robiło się TYLKO dla usera 'p' Ten post edytował radex_p 29.04.2006, 17:18:46 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
yyyy a po co łączysz się 2 razy do bazy? nawet nie zamknąłeś połączenia, po prostu połącz się do bazy i jak skończysz operacje na bazach zamknij połączenie (mysql_close())
-------------------- Warsztat: http://traktor.net.pl/
|
|
|
![]()
|
|
Cytat method="get" action="?modyfikacja=1 W przypadku, gdy wysylasz dane metodą get, parametr akcji jest nadpisywany w rezultacie nie ma go w url ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
zmieniłem na:
i pisze : brak użyszkodnika, dopiero po drugim zalogowaniu pisze EDIT: można było by to zrobić za pomocą odświerzenia(head) z ?user=p ,ale tu jest to w post a nie get Ten post edytował radex_p 29.04.2006, 19:34:15 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:42 |