![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie
Udało mi się napisać mały skrypcik stronicowania wyników. Wszystko ładnie, pięknie gra tylko jest mały szkopuł. Mianowicie, gdy ustawiam, żeby na stronie było np. 25wyników i wynik dzielenia ilość rekordów z bazy / ilość wyników na stronie wyjdzie równe 25 - tworzy mi się na końcu pusta podstrona. I nie wiem jak się tego pozbyć. Załączam treść skryptu
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety ceil() dodaje dodatkowo jeszcze jedną pustą stronę :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Zwracam honor mój błąd. Patrzyłem na Twoje for i nie dopatrzyłem się tej zmiany - mój błąd (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/dry.gif)
Ale teraz jest ok. Dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 3 Dołączył: 27.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten link dlatego tak wygląda, gdyż prawdopodobnie użytkownik ma włączony mod rewrite i link na zamieniany przez serwer na coś w stylu:
news.php?co=archiwum&strona=3 możesz zrobić tak samo jeśli napiszesz własne reguły dla rewrite, aby uzyskać efekt podobny do powyższego w pliku .htaccess należy umieścić: Kod RewriteEngine On
RewriteRule ^news,([0-9]+),([0-9]+),(.*)\.html$ news.php?opcja=$1&$2=$3 [QSA] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tymaczasowo nie moge tego zrobic :/
a jak przerobic pętle żeby link byl "normalny" ?
troche to dziwne mi sie wydaje a zarazem proste rozwiazanei, zna ktos moze lepsze? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 3 Dołączył: 27.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
hmm nadal nie działa...
a takie pytanie... co=archiwum&strona skad to sie bierze? nie nawidze robic linkow w php :/ czemu "co archiwum strona" jak to sie tworzy? Ten post edytował Cinkowy 8.07.2007, 20:44:46 |
|
|
![]()
|
|
ale o co dokładnie Ci chodzi co Ci nie działa?
co=archiwum&strona napisałem jako przykład stworzenia linku podobnego do tego co chciałeś jeśli wpiszesz news.php?co=archiwum&strona=5 to potem w pliku news.php możesz sprawdzić jakie argumenty zostały przesłane: np
mozesz wykorzystac te zmienne gdzie będą Ci potrzebne lub stworzyć sobie inne, poczytaj o metodzie GET zmienna $strona wykorzystujesz do sprawdzenia na której stronie jesteś, a $co to np informacja, że ma być otawrte archiwum, oczywiście może być samo strona: news.php?strona=5 i napisz co tak naprawde chcesz zrobić Ten post edytował mrjozo 8.07.2007, 21:23:56 |
|
|
![]()
|
|
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/dry.gif) nie rozumiem niekotrych rzeczy :/ co jest tutaj nei tak :/
cos nei tak w kodzie? cos to stronicownei mi nei dziala nie ma bledu poprostu nie wyswietla starszych newsow ;/ |
|
|
--Lucas-- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Niestety, siedzę już ze 3 godziny i nie działa mi to. Mogę Was prosić o pomoc?
Może to dlatego, że już późno jest? Efekt działania kodu jest taki, że pojawia mi się linki do kolejnych porcji: [1][2][3] ale na co bym nie klikał zawsze pojawiają mi się pierwsze 4 wpisy z bazy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 21:14 |