![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--pandaci-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Chciałbym zrobić sortowanie po dacie ale w taki sposób że u góry jest dzień dzisiejszy a im dalej tym późniejsze dni. dni wcześniejsze na końcu Nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Mam zwykłe sortowanie to nie działa w przyapdku daty tak jak powinno |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pole w bazie musi być typu date i format musi być 0000-00-00 a aby najnowszy wpis był pierwszy to w zapytaniu przy sortowaniu dodajesz DESC
możesz też mieć datę zapisaną jako liczbę za pomocą funkcji mktime" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual wtedy pole int i teś sortujesz standardowo i DESC Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja zorbiłem to tak:
date dodaje jako mktime,nie mam problemół później z wyświetlaniem jeżeli są wpisy z tego samego dnia |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Panowie, ale czytajcie dokladnie w czym problem....
@pandaci skorzystaj z union (zajrzyj w manualu co to za cudo jesli nie kojarzysz) Jednym zapytaniem pobieraj dni poźniejsze z dzisiejszym, a w drugim zapytaniu pobieraj dni wczesniejsze -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:11 |