![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 1 Dołączył: 28.04.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Nie wiem czy założyłem ten temat w dobrym dziale ale nie byłem pewien, czy w dziale hydepark kto kolwiek był by zainteresowany dyskusją na tak nudny temat ![]() Na stronie głównej wyświetlane by były jedynie miniatury pierwszego napotkanego we wpisie zdjęcia + kilka pierwszych słów wpisu. Wiem jak to napisać i ogólnie nie kuleje jeśli chodzi o umiejętności, nie wiem jednak jak to rozwiązać żeby działało w miarę szybko i efektywnie. Stąd też pierwsza seria pytań (być możę będą kolejne) : 1. W jaki sposób zapisywać ściągnięte z rssa informację ? Ogólnie przychodzą mi do głowy trzy sposoby : a ) za każdym razem kiedy użytkownik wchodzi na stronę rssy ściągane są z podanych urli ale to chyba najbardziej nieefektywne rozwiązanie jakie można sobie wyobrazić ![]() b ) (cron) Skrypt ściąga całą zawartość wpisu, szuka pierwszego obrazka, wybiera pierwsze słowa wpisu i jedynie te informacje zapisuje w bazie i na serwerze(+ oczywiście użytkownika, link itp) c ) (cron) skrypt ściąga całą zawartość wpisu i dodaje ją w całości do bazy danych a kiedy użytkownik odwiedza stronę, treść generowana jest na podstawie zawartości bazy danych jeśli będzie jakiekolwiek zainteresowanie tym tematem to zadam kolejne pytania ![]() Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc ! Bajki Ten post edytował Bajki 28.08.2009, 13:12:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
IMHO B byłoby najlepsze - najlepiej, jeśli chodzi wygoda + wydajność.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązania wg mnie (zależy jak często linki do kanałów będą się powtarzać u różnych użytkowników).
1. Często - dużo uzytkowników ma subskrybowane te same kanały - ściąganie cronem 2. Mało - każdy user ma swoje, rzadko występujące u innych kanały - ściąganie ajaxem po wejściu na stronę Problemem przy 2, może być to, że użytkownik zobaczy tylko aktualne (ostatnie wiadomości). Natomiast w przypadku 1, nawet jak przez kilka dni nie zajrzy na konto, rss zostanie pobrany, i użytkownik będzie miał tak jakby historię wiadomości. A i jeszcze jedna rzecz. Czy wiadomości mają być zapamiętywane? Czy tak jak w iGoogle - nie. Bo jeśli chcesz, aby użytkownik mógł sobie przejrzeć starsze wpisy z danego kanału, to i tak trzeba będzie je trzymać w bazie. Zatem wtedy pozostaje wybór 1. Twój przykład c - wydaje się być trochę nieefektywny. Ciekawe jak często użytkownik czyta całą wiadomość, a jak często jest tak, że tylko nagłówki, a całość zaledwie co dziesiątej. Jak patrze po sobie, to duży odsetek nagłówków zostaje nieotwarty, zatem nie ma sensu pobierać całości wiadomości jeśli nie zostanie przeczytana. Tak czy inaczej, wg mnie pomysł z cronem i cachowaniem w bazie jest najlepszy -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 1 Dołączył: 28.04.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za zainteresowanie
![]() Więc tak - zapomniałem chyba wspomnieć o paru ważnych kwestiach ![]() Adresy RSSów nie będą się powtażać ponieważ będzie to zablokowane z poziomu skryptu. Tak chciał bym aby użytkownicy mogli przeglądać starsze wpisy jednak nie planuje możliwości przeglądania pełnej treści wpisu z poziomu strony - miniatura oraz pierwsze slowa wpisu bedą jedynie linkiem bezpośrednio do wpisu a nie do pełnej treści. Ogólnie najlepsza wydaje mi się do tego co napisałem wyżej opcja b jednak w takim razie pojawiają sę następne pytania : 2. Jak porównać wpisy dodane do bazy z wpisami ściągniętymi z RSSa ? Chodzi o to, że pojawia się problem kiedy twórca bloga/strony wyedytuje na swoim blogu posta, który został już dodany do bazy danych mojego serwisu - jak sprawdzić czy do tego doszło i co dalej robić. Jeśli będzie to działało na zasadzie : ściąganie RSSów, porównywanie ich tytułów i ew. daty z wpisami istniejącymi już w bazie a następnie dodawanie jedynie tych, które sie w niej jeszcze nie znajdują jednak jeśli tytuł lub data jednego z takich wpisów zostanie zmieniony przez twórce bloga, informacje w mojej bazie danych zostaną zdublowane Ten post edytował Bajki 28.08.2009, 16:33:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Chodzi o to, że pojawia się problem kiedy twórca bloga/strony wyedytuje na swoim blogu posta, który został już dodany do bazy danych mojego serwisu - jak sprawdzić czy do tego doszło i co dalej robić. Zajrzyj do specyfikacji formatu - kanały mają taki znacznik, który - w skrócie - jest unikalnym identyfikatorem wpisu. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
O kurcze, w zasadzie to to rozwiązuje wszystkie problemy, które przychodzą mi do głowy i których temat miałem poruszyć
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:24 |