![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam Ci ja oto liste cennikow jak ponizej: id | nazwa | rodzic | zmiana ------------------------------------- 1 | cennikA | null | 0% 2 | cennikB | 1 |+5% 3 | cennikC | 2 |+2.5% 4 | cennikD | 1 | -3% Gdy chce wprowadzic zupelnie nowy produkt do bazy, podajac jego pierwotna cene (cennikA), ceny tego produktu w nastepnych cennikach moge wyliczyc bez problemu odwolujac sie do 'rodzica' i 'zmiany'. Mam problem z wymysleniem algorytmu dla bardziej uniwersalnego sposobu obliczania ceny dla nowo dodanego produktu. Chcialbym aby nie istnial historyczny wymog wprowadzenia ceny dla pierwotnego cennika (cennikA), powiedzmy, ze w parametrze f-cji podalbym cene oraz id dowolnego cennika, wg ktorego trzeba by obliczyc ceny w pozostalych cennikach. Jak zbudowac i sprawdzac relacje pomiedzy nimi? Czy zawsze musze najpierw doprowadzic do obliczenia pierwotnej ceny w cennikA, czy mozna to zrobic w bardziej elegancki sposob? Pozdrowienia yaphoto Ten post edytował yaphoto 18.10.2006, 11:55:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:18 |