![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam nastepujacy skrypt wyszukiwania:
Nie wiem dlaczego ale nie wyswietla on wynikow wyszukiwania. Czy ktos moglby mi pomoc? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strzelam, że masz ustawione w php.ini register_globals na Off ( i tak ma być ) więc nie przypisując zmiennych pobieranych z $_POST i/lub $_GET nie będzie nic Ci działać poprawnie.
Spróbuj na samym początku skryptu dodać :
I tak należy postępować w każdym skrypcie przy zmiennych wysyłanych za pomocą post'a lub get'a. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodalem to na poczatek skryptu ale niestety nic to nie zmienilo - wyniki wciaz nie sa wyswietlane :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodalem to na poczatek skryptu ale niestety nic to nie zmienilo - wyniki wciaz nie sa wyswietlane :/ To sprawdź czy przesyłasz takie dane jak wpisałeś do formularza, czy zapytanie się generuje poprawnie ... Jeżeli to wszystko jest OK to poszukamy dalej. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
tzn w jakim sensie mam to sprawdzic?
|
|
|
![]()
|
|
tzn w jakim sensie mam to sprawdzic? np wykorzystując echo i pisząc:
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
ok sprawdzilem.
wygenerowalo mi miastowarszawaSELECT * FROM laboratoria WHERE upper(miasto) LIKE'%warszawa%' wiec przesyla dobre dane i zapytanie tez jest poprawne |
|
|
![]()
|
|
No to teraz chwile pomyślmy ...
Wywołujesz w zapytaniu SQL upper(kolumna) ... czyli zawartość tej kolumny jest "podnoszona" do dużych liter ... Ty do zapytania wstawiasz 'warszawa' z samych małych liter .. więc nic nie ma prawa znaleźć wystarczy jednak że zastosujesz strtoupper" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual a wszystko powinno chodzić pięknie. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Wywołujesz w zapytaniu SQL upper(kolumna) ... czyli zawartość tej kolumny jest "podnoszona" do dużych liter ... Ty do zapytania wstawiasz 'warszawa' z samych małych liter .. więc nic nie ma prawa znaleźć tak - zapytanie "podrzuca" litery ale przciez mam także:
Czyli zapytanie tez jest zamieniane na duże litery prawda? |
|
|
![]()
|
|
tak - zapytanie "podrzuca" litery ale przciez mam także:
Czyli zapytanie tez jest zamieniane na duże litery prawda? Przegapiłem to, że korzystasz z strtoupper() ... to teraz pytanie gdzie umieściłeś echo "select .... itd itd ![]() Po tym jak zrobiłeś $find=strtoupper($find); czy przed tą linijką ![]() -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
wrzucilem to na sam koniec skryptu (za "echo Szukano....)
Ten post edytował mac1us 5.08.2007, 09:39:18 |
|
|
![]()
|
|
wrzucilem to na sam koniec skryptu (za "echo Szukano....) Pokaż cały skrypt raz jeszcze, razem z tymi echo. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
oto on:
------------------------- danych dostępowych do konta nie musiałeś podawać ![]() ~Cienki1980 |
|
|
![]()
|
|
A sprawdź takie coś:
i zobacz czy to cokolwiek zmieni. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
zmienilem ale niestety wciaz nic sie nie dzieje
|
|
|
![]()
|
|
Jak dla mnie nie działa funkcja strtoupper(); ..... skończyły mi się pomysły
Musiałbyś przetestować czy ta funkcja działa poprawnie. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
hmmm nie wiem co sie dzieje ale chyba wiecej rzeczy tu nie gra
przykladowo: jesli pole zostanie puste to wg tego kodu:
powinna wyswietlic sie informacja zawarta w echo prawda? Niestety nic takiego sie nie dzieje. Ktos wie dlaczego? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:21 |