![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam stronę na serwerze u siebie na dysku (serwer - XAMPP). W plikach odpowiedzialnych za wprowadzanie i wyświetlanie tekstu z bazy danych mam ustawione kodowanie iso-8859-2. Baza danych wygląda tak:
Strona wyświetla wszystko dobrze. Teraz muszę przenieść stronę na inny serwer. Kopiuję pliki i robię export bazy na pierwszym serwerze, a później import na drugim. Niestety na tym drugim serwerze strona nie wyświetla polskich znaków (w IE), a w panelu administracyjnym są one wyświetlane dobrze. Co zrobić, żeby wyświetlało dobrze? Strona znajduje się pod adresem http://tkus.pl/adam/tnz/ (krzaki zamiast polskich znaków). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale nie wyświetla dobrze tylko w przeglądarce IE czy w ogóle?
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co widzę to w IE nie działa, a pod FF tak. Zresztą sam zobacz: http://tkus.pl/adam/tnz/.
Ten post edytował ADeM 18.02.2009, 15:47:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No przecież wyraźnie widać że jest BOM na początku pliku otrzymywanego przez przeglądarkę - nic dziwnego że IE uznaje to za UTF-8 a nie iso.
|
|
|
![]()
|
|
Eee tzn? Co mam zmienić?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://en.wikipedia.org/wiki/Byte-order_mark
A tak po chłopsku. Na początku któregoś pliku zapisały ci się niewidoczne znaczki tzw. BOM które oznaczają że plik został zakodowany w UTF8. Zapisz ten plik w ISO -------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
Poradziłem sobie z tymi polskimi znakami. Jednak angielskie zbyt dobrze nie znam i dalej nie wiem co to jest ten BOM, a to chyba on jest na samej górze strony widoczny. Jak się go pozbyć?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dałem Ci linka do WIKI poszukaj tego samego tylko w wersji polskiej, a pozbyć się tego możesz przy pomocy każdego edytora umożliwiającego zapis pliku w kodowaniu iso
Ten post edytował bigZbig 18.02.2009, 16:18:06 -------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki za pomoc
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:45 |