![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z dodawaniem rekordu do mysqla - próbowałem na różne sposoby:
Tak: Kod <?php echo "<html> <head> <title></title> </head> <body>"; if ($_GET['akcja']=="zapodaj") { $user = "root"; $pass = "vertrigo"; $database = "baza2"; mysql_connect ("localhost", "$user", "$pass") or die ("Brak połączenia z MySQL"); mysql_select_db ("$database") or die ('Błąd połączenia z bazą'.': '.mysql_error()); $imie = $_POST['imie']; $nazwisko = $_POST['nazwisko']; $telefon = $_POST['telefon']; $query = mysql_query("INSERT INTO kstel SET imie='$imie', nazwisko='$nazwisko', telefon='$telefon')"); mysql_query($query); if (!$query) { echo "Bład wpisu nie dodano "; } else { echo " Wpis został dodany !<br><br>Wprowadzone dane:<br>Imie: ".$imie."<br>Nazwisko: ".$nazwisko."<br>Telefon: ".$telefon.""; } } else { echo " <FORM METHOD='POST' action='ok.php?akcja=zapodaj'> Imię: <INPUT TYPE='text' NAME='imie'><BR> Nazwisko: <INPUT TYPE='text' NAME='nazwisko'><BR> Telefon: <INPUT TYPE='text' NAME='telefon'><BR> <INPUT TYPE='submit' VALUE='Zapodaj'> </FORM>"; } echo "</body> </html>"; ?> I tak: plik1 Kod <html> <head> <title></title> </head> <body> <form action="baza5.php" method="post"> imię:<br /> <input type="text" name="imie" /><br /> nazwisko:<br /> <input type="text" name="nazwisko" /><br /> telefon:<br /> <input type="text" name="telefon" /><br /> <input type="submit" value="dodaj" /> </form> </body> </html> plik2 Kod <?php // odbieramy dane z formularza $imie = $_POST['imie']; $nazwisko = $_POST['nazwisko']; $telefon = $_POST['telefon']; if($imie and $nazwisko and $telefon) { // łączymy się z bazą danych $connection = @mysql_connect('localhost', 'root', 'vertrigo') or die('Brak połączenia z serwerem MySQL'); $db = @mysql_select_db('baza2', $connection) or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych'); // dodajemy rekord do bazy $ins = @mysql_query("INSERT INTO baza2 SET imie='$imie', nazwisko='$nazwisko', telefon='$telefon'"); if($ins) echo "Rekord został dodany poprawnie"; else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu"; mysql_close($connection); } ?> Przy każdym z tych sposobów wyświetla mi błąd (w pierwszym "Błąd wpisu nie dodano", w drugim "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu") Nie wiem gdzie jest problem - połączenie z bazą jest (nie ma żadnego błędu), loguje się do bazy poprawnie, problemu z prawami raczej nie ma (root)..... HELP!! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ Przepraszam za głupoty, jak mam w stopce - bywam mylny:)
Ten post edytował Grzyw 13.01.2008, 12:40:19 -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
@Grzyw:
Może poczytaj o składni INSERT zanim napiszesz takie głupoty. @plmorpheus: Usuń wszystkie wyciszenia błędów (@) sprzed funkcji i sprawdź czy nie dostaniesz żadnego komunikatu. Jeśli nie to wyświetl sobie na ekran jakie zapytanie otrzymujesz w efekcie: // EDIT: Teraz zauważyłem: 1. Plik: zmień:
na:
2. Plik:
w INSERT musisz podać nazwę tabeli, a nie bazy (baza2 to chyba właśnie nazwa bazy; wpisz kstel zamiast baza2). Ten post edytował phpion 13.01.2008, 11:57:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:23 |