![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2006 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem klasę do obsługi mysql-a przez php-a i miałbym taką prośbę czy mógłby mi ją ktoś przetestować oraz podpowiedzieć co jeszcze dopisać.
Dzięki
Ten post edytował kuba749 14.01.2008, 21:36:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety, ta klasa nie będzie ci działać, więc nawet nie ma co testować... najpoważniesze błędy to:
1. metoda query() nie zapamiętuje ani nie zwraca wyników zapytania, tym samym metoda select() nie zadziała... 2. metoda fetch() nie będzie działać... a w zasadzie (jeśli wcześniej poprawisz metody query() i select() zawsze będzie zwracać pierwszy wiersz wyniku zapytania... 3. konstruktor powinien otrzymywać jawnie przekazywane parametry połączenia, albo nazwę pliku konfiguracyjnego... 4. nie zadeklarowałeś właściwości $open i $db a używasz ich w konstruktorze... to tyle na początek... -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2006 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz już troche lepiej?? Ten post edytował kuba749 14.01.2008, 22:12:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No kochany, jesli twoja klasa ma mi wywalac cala aplikacje bo w zapytaniu byl jakis blad to ja dziekuje... Pozatym te select, update, delete itp. sa w zasadzie calkowicie bezuzyteczne, bo i tak trzeba im w zasadzie wszystko podac juz tak jak ma byc. Te funkcje same w sobie nic nie robia pod kątem sqlinjection itakie tam.
oj, kiepsko poprawiles te fetch(). ty to wogole sam testowales? Jesli tak potestuj jeszcze raz a dopiero dawaj nam do teszczenia. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
troche napoprawiałem i gdy np.
nie wyświetla tego rekordu tylko Array co zrobić?? Ten post edytował kuba749 15.01.2008, 14:25:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat troche napoprawiałem tja, jasne. moją uwagę odnosnie die() to zmieniles jedynie kod, ktory defacto robi to samo co na poczatku - czyli wywala mi aplikacje gdy w zapytaniu jest blad.Cytat nie wyświetla tego rekordu tylko Array co zrobić?? nie:echo $row[0]; a: print_r($row[0]) Przeciez $row tablica wielowymiarowa. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
a co byś chciał żeby robiło jak się pojawi błąd??
|
|
|
![]()
|
|
zeby nie wywalalo mi aplikacji. To chyba oczywiste.
Musisz zwrocic wtedy false. A bledy masz zapisywac w jakiejs tablicy, od biety mozesz rzucic trigger_error() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Jesli pojawi sie blad, czyli query zwroci false, to dalszy kod ktory przetwarza dane ma sie nie wykonac. Slyszales o instrukcjach warunkowych?
if fajnie to fajnie else niefajnie i kodu nie wykonam ? ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
w końcu chyba wiem już o ci dokładnie chodzi
![]() a nie można by było tak:
może być tak:
Przykład
Ten post edytował kuba749 16.01.2008, 10:42:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:56 |