![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 6 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Muszę wyciągnąć dane z mysql i wstawic je w tabele (ogólnie tworzy się z tego plik pdf) i wydrukować to. Otóż mam taki problem na kartce ma byc tekst tabela z danymi i tekst. Wszędzie tekst będzie stały tylko dane w tabeli będą się zmieniać. załóżmy że mam 42 rekordy w bazie a na 1 stronę chcę wyświetlić 20 czyli powinny być 3 strony. Jak teraz pobrać to z bazy i dobrze posortować ? wiadomo while() do tabeli i wyświetlenia rekordów ale jak to podzielić na 3 strony ? Myślałem żeby użyć for() (for 1 to 3...) { teskt while() { tabela } tekst } i tak by sie 3 razy samo zrobiło tylko niewiem jk to ma być do konca. Czy ktoś może mnie naprowadzić (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli to co myślę to użyj po prostu LIMIT.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 3 Dołączył: 31.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie to mało z tego opisu zrozumiałem, ale:
- pobierasz wszystkie rekordy - robisz while - zliczasz rekordy ($i++), jeśli $i jest podzielne przez 20 to zaczynasz nową stronę edit: No właśnie, albo LIMIT. Wyjaśnij ten problem jakoś bardziej łopatologicznie, bo nie mam pojęcia jak chcesz dzielić te strony Ten post edytował Komunista 7.06.2009, 16:19:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 10 Dołączył: 2.02.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsza strona
CODE SELECT dane FROM tabelka LIMIT 0,20 Druga CODE SELECT dane FROM tabelka LIMIT 20,20 CODE SELECT dane FROM tabelka LIMIT 40,20
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Można również pobrać wszystkie dane jednym zapytaniem, przypisać je do tablicy, a następnie podzielić tą tablice na 3 mniejsze tablice używając funkcji array_chunk" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.09.2025 - 02:18 |