![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam kolejny problem, otóż gdy kliknę edycja przy jakimś koncie to nie pokazuje błędów[czyt. jest all ok], ale jak zmienie jakieś dane to niby je zmienia ale dalej w bazie danych i w liście kont są stare dane...
kod odpowiadający za edycję
Nie wiem, może coś nie tak wpisałem w kodzie, a może wszystko jest okej (ale wtedy by działało) -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bład pewnie tu:
sprobuj:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie działa, może coś z samym formularzem mam nie tak ?
-------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz tablicę POST. tzn napisz sobie wszędzie:
itd echo $nick; -------------------- |
|
|
![]()
|
|
pokazuje mi nowy nick jaki wpisuje...
-------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
czyli błąd jest w zapytaniu SQL. sprawdź jeszcze raz syntax dla update
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
tzn. mam wywołać "ręcznie" zapytanie ? jeżeli tak to sprawdziłem i działa (wpisując odpowiednie dane)
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
brakuje apostrofów przy nick'u
|
|
|
![]()
|
|
To nic nie daje...nie wiem co jest nie tak :|
CAŁY kod pliku
|
|
-Gość_nobody- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wydaje mi sie, ze w pewnym momencie gubisz ID, dla ktorego ma zostac zrobiony update.
Najpierw masz: Kod if ($_GET['action'] == 'edytuj'){ header ('Location: test.php?mod=administratorzy&action=edit&id='.$_GET['id'].'&PHPSESSID='.session_id().''); } if ($_GET['action'] == 'edit'){ phpinfo (); $id = $_GET['id']; i tutaj przekazujesz ID przez GET i ona jest w tej tablicy. Ale teraz tworzysz FORM'a Kod <form action="help.php?mod=administratorzy&action=edit&PHPSESSID='.session_id().'" method="post"> , przy ktorym nie przekazujesz nigdzie zmiennej przechowujacej ID (ani przez POST ani przez GET). Kod if (isset($_POST['edytuj'])){ // 2 $nick = $_POST['nick']; $pass = $_POST['pass']; $pass_repeat = $_POST['pass_repeat']; $email = $_POST['email']; $name = $_POST['name']; ... ... $id = $_GET['id']; $wykonaj = mysql_query("UPDATE main_admins SET nick='$nick' WHERE id = '$id'"); echo $nick; echo '<p class="text">Wpis zedytowany ! <a href="help.php?mod=administratorzy&PHPSESSID='.session_id().'">Powrót</a></p>'; } } // 2 Pozniej po zatwierdzeniu FORM'a z formularza do tablicy _POST ida tylko zmienne nick, pass, pass_repeat, email i name, ale tablica GET posiada tylko zmienne, do ktorej odwoluje sie FORM (czyli ?mod=administratorzy&action=edit&PHPSESSID='.session_id().'"), ale juz bez ID. Dlatego tez moze byc problem z UPDATE, bo baza danych nie wie ktore dane ma zmienic, bo ID nie istnieje. |
|
|
![]()
|
|
ale klikając w link edytuj przekazuje w URL'u numer ID danego konta...
|
|
-Gość_nobody- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ale FORMem przesylasz POSTem:
Ale URL strony sie nie zmienia i zostaje ten co byl wczesniej:
Tablice globalne POST i GET sa wypelniane na nowo, teraz tylko danymi idacymi z FORM'a. Sprobuj w FORMie przekazac ID np. <input type="hidden" name="id" value="$_GET['id']"> i teraz jak bedziesz robil UPDATE to : $id=$_POST['id']; i potem mysql_query("UPDATE main_admins SET nick='$nick' WHERE id = '$id'") Powinno dzialac. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:35 |