![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogolnie mam jakies tam wzgledne pojecie o tym jak to ma dzialac.. ciezko mi to tylko zakodowac..
chcialbym zrobic liste z warunkiem za pomoca kodu..
chcialebym aby tak wyswietlane linie w petli byly linkami do powiedzmy pliku edit.php w ktorym zmienna rekordu bedzie generowana na podstawie odbiorcyi daty gdzyz w tabeli nie mam pola id.. w pliku edit jak sie domyslam bedzie formularz ktory bedzie zczytywal dane z bazy.. tylko jak pozniej nadpisac rekord nie dodajac nowego? prosze o pomoc.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Nie jestem pewien, co chcesz zrobić, ale...
Po prostu masz kilka podstawowych zapytań do bazy: SELECT UPDATE DELETE -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak zrobic aby byl jeden plik edit.php i w nim za pomoca zmiennej wczytywane bylyby rekordy..?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Z tego, co zrozumiełem, to chcesz, aby pole ID w bazie danych było 'symulowane' zmienną zawartą w kodzie programu.
Czy nie lepiej uprościć sobie życie i stworzyć pole ID w bazie? Sam bardzo czesto dodaję pola id w tabelach, co do których nie jestem pewien, czy nie będę musiał skorzystac z takiego dobrodziejstwa. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
szczerze to wlasnie przeszukuje fora w celu znalezeinia polecenia MYSQL ktore doda mi pole id z autonumeracja..
|
|
|
![]()
|
|
oj!
Easy tiger. Coś takiego to najlepiej zrobić przy tworzeniu bazy danych. Najprościej zrobić to w phpMyAdmin. Masz ten program na serwerze? -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
mam i wlasnie nie potrafie w nim wklepac polecenia ktore doda mi kolumne do tabeli.. a wiem ze mozna to zrobic jakos..
nie chce mi sie od nowa zbytnio pisac calej tabeli bo troche tych pol jest.. |
|
|
![]()
|
|
Poszukaj dobrze. Jest tam opcja (gdy przeglądasz strukturę tabeli) 'wstaw [...] ' za/przed/na koncu/na poczatku
No cóż. Musisz się nauczyć obsługi tej dość prostej aplikacji do zarządzania bazą. -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
faktycznie jest! sorrki!
a jak ustawic tam aby pole automatycznie przybieralo jakas wartosc liczbowa? autoinkrementacja to sie nazwya bodajrze ![]() Ten post edytował buliyo 27.05.2006, 15:20:54 |
|
|
![]()
|
|
tak. Unique oraz Autoincrement
-------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
oki mam juz plik proba.php
ktory wyswietla mi linki do pliku edit.php?rekord=$numer_id_rekordu co moge zrobic dalej? ![]() Ten post edytował buliyo 27.05.2006, 16:01:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niezaszkodzi przeczytać Ten post edytował krzyszbi 27.05.2006, 16:23:03 -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
chcialbym aby po kliknieciu w http://e24.net.pl/klucze/edit.php?rekord=1
ladowalo do formularza dane rekordu o numerze id=1 a nastepnie nadpisywalo go a nie tworzylo nowy.. prosze pomozcie.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
plik edit_form.php
edit.php
więcej info po EN Ten post edytował krzyszbi 27.05.2006, 16:22:34 -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
Parse error: parse error, unexpected T_ECHO in /klucze/form_edit.php on line 10
|
|
|
![]()
|
|
mój błąd (pisane z palca - brak średnika) ale cos takiego powinieneś się sam nauczyć jak to rozpoznawać i naprawiac -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /klucze/form_edit.php on line 9
troche mnie przerasta ten kod i nie moge go do konca zrozumiec ![]() Ten post edytował buliyo 27.05.2006, 17:07:17 |
|
|
![]()
|
|
to może wklej go i struktóre bazy
bo tak z kosmosu to ja nie dowiem co może być źle ![]() -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
form_edit.php
edit.php
|
|
|
![]()
|
|
plik lista.php
edit_form.php
edit.php
kodik działa Ten post edytował krzyszbi 27.05.2006, 17:43:22 -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:09 |