![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki pliczek:
add_ciekawostki.php
Niestety, gdy sprawdzę baze danych wygląda to tak: id-----data--------autor--------tresc---------ocena 4---0000-00-00----------------------------------0 Wiem że zrobiłem coś źle tylko nie wiem co :/ -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
kresh Darti piotrekkr Bez nich wiele bym nie zrobił. Dzięki im za to! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 2 Dołączył: 8.11.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisałeś:
Mam taki pliczek: add_ciekawostki.php a w formularzu dałeś:
Więc nie ma prawa działać, bo dodawanie rekordu realizujesz w pliku add_ciekawostki.php
A formularz wysyłasz do pliku show.php, więc albo zmień action w formularzu na add_ciekawostki.php albo przenieś realizację dodawania nowego rekordu do show.php. I jeszcze jedna uwaga odnośnie zapytania do bazy.
W tej postaci do bazy nie zapisze Ci się data. Usuń apostrofy które obejmują Now() i wszystko powinno chulać.
-------------------- Programuj pod kątem interfejsu, nie implementacji
Gang of Four michalbarys.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki wszystko ok, a teraz mam taki problem. Jak zrobić oceny dla ciekawostek?
Mam taki plik: show.php
W bazie danych mam stworzone pole `ocena`. Jak to powiązać i jak zrobić, żeby ocena była średnią wszystkich ocen? Czy muszę zrobić nową tabele w bazie danych, osobną dla ocen? -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić tak:
* pole suma ocen * pole ilosc ocen A później dzielić sume przez ilość i masz średnią arytmetyczną ![]() Albo zrobic inną tabelę i tam robić AVG() -------------------- Jabber/E-Mail: dominiksokal[at]gmail.com | GG: #3795571
|
|
|
![]()
|
|
Teraz mój plik wygląda tak:
show.php
Jednak nie wyświetla mi nic ze zmiennej $ocena. Wiem, że jest coś źle w tym "formularzu". Prosze o pomoc. -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast
spróbuj może -------------------- Początkujący
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie. Teraz kolejny kłopot: polskie znaki w bazie danych :/ Nie ma żadnych, jak to zmienić?
-------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tzn. w bazie nie masz polskich znaków? Czy jak wyświetlasz dane na stronie?
-------------------- Początkujący
|
|
|
![]()
|
|
W bazie danych. Jest ustawione utf8_polish_ci jako metoda porównywania napisów, jeśli to ma jakieś znaczenie. Poza tym: System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8).
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 2 Dołączył: 8.11.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w samym headerze strony oczywiscie charset = iso-8859-2 -------------------- Programuj pod kątem interfejsu, nie implementacji
|
|
![]()
|
|
Niestety nic to nie daje.
|
|
![]()
|
|
Zapomniałem dodać, żebyś wywołał te zapytania w skrypcie zaraz po nawiązaniu połączenia z bazą danych.
-------------------- Programuj pod kątem interfejsu, nie implementacji
|
|
![]()
|
|
Tak właśnie zrobiłem.
A oto część pliku, która nie obejmuje formularza: add_ciekawostki.php
|
|
![]()
|
|
1. Zmień system porównań dla bazy i tabel na latin2_general_ci
Alternatywnie 1. Usuń te dwa zapytania SQL które podałem 2. Ustaw charset strony na utf-8 Ten post edytował kresh 24.04.2007, 17:59:04 -------------------- Programuj pod kątem interfejsu, nie implementacji
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem i to i to i nic :/ Trudno...
|
|
![]()
|
|
1. W phpMyAdmin ustaw:
Metoda porównywania napisów dla bazy: utf8_general_ci Metoda porównywania napisów dla tabeli: utf8_general_ci 2. W <head> strony daj:
3. Wreszcie w skrypcie:
Tym razem przetestowałem sam i musi działać ![]() -------------------- Programuj pod kątem interfejsu, nie implementacji
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:41 |