![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2007 Skąd: W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zaczynam swoje zmagania z PHP i MySql, mam mały problem z dostępem do bazy: Stworzyłem taki kod, z Internet Makera:
Zrobiłem też bazę o nazwie customer, utworzyłem w niej tabelę Customer, do niej dodałem Pola: Last_name, First_name oraz Email oraz dodałem 3 rekordy. Wyskakuje mi taki błąd: Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in c:\usr\krasnal\www\baza\index.php on line 19 Może ktoś pomóc. Z góry thanks. ------------------------- do kodu php używamy odpowiedniego BBCode w tym przypadku poprawiłem, ale proszę pamiętać na przyszłość ~Cienki1980 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy zajrzeć do manuala i zobaczyć, jakie parametry ( i tu ważne ) w jakiej kolejności są podawane do funkcji mysql_query()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2007 Skąd: W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy zajrzeć do manuala i zobaczyć, jakie parametry ( i tu ważne ) w jakiej kolejności są podawane do funkcji mysql_query() OK, dzięki za sugestie. Jutro dokładnie przeanalizuje tę funkcję. Dzięki za poprawienie kodu PHP. Mam jeszcze prośbę, czy pozostała część skryptu jest OK? Czy tylko coś jest z tym mysql_query ? - ponadto chyba powinienem odznaczyć tę linijkę:
tylko czy może ona tak być zapisana, czy raczej przypisać ją zmiennej ? Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam HooB |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak ta linijka z wyborem bazy danych ma być odkomentarzowana.
Co do mysql_query() wystarczy tam zajrzeć i na pierwszy rzut oka powinno być jasne jaki błąd jest w powyższym kodzie. |
|
|
![]()
|
|
Witam, dalej mam problem, zmieniłem trochę kod:
Teoretycznie zapytanie mysql_query powinno mi wyświetlić chyba wszystkie rekordy z mojej bazy. Natomiast po uruchomieniu wyświetla mi się napis: Resource id #3 Nadal nie wiem co jest nie tak: ewentualnie można polecenie mysql_connect, mysql_select_db zapisać w postaci zmiennych, wtedy kod wyglądałby następująco:
Tym razem wyświetla mi coś takiego: Resource id #21Resource id #3 Nie wiem czemu mi nie wyświetla rekordów? Mogę liczyć na jakieś wskazówki, pozdrawiam. HooB Ten post edytował HooB 5.03.2007, 13:00:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 558 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Natomiast po uruchomieniu wyświetla mi się napis: Resource id #3 zajrzyj do manuala i zobacz co zwraca mysql_query() (anie sie dziwisz ze jakis Resource dostajesz jak to wlasnie powienienes dostac) a potem doczytaj jak przetworzyc to co jest zwracane. Troche samodzielnosci. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 10 Dołączył: 25.12.2005 Skąd: Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak chcesz to wyswietlac o polecal bym w maualu przeczytac np cos o mysql_fetch_array
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.09.2025 - 08:24 |