![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam mam taki kod a wnim jest bład
Kod <? if($co == "edytuj") { $wynik = mysql_query("select * from menu where nr = $id"); while ($rzad = mysql_fetch_array($wynik)) echo "<FORM METHOD=post action=\"?s=admin/menu&co=zmien\"> <INPUT TYPE=\"hidden\" NAME=\"id\" VALUE=" .$id . "> <table width=300 border=0 align=center> <tr><td align=center><b>Tytuł:</b><br><input type=text name=tytul value=\"".$rzad[1]."\" size=42><br></td></tr> <tr><td align=center><b>Treść Długa:</b><textarea name=tresc rows=10 cols=50>".$rzad[2]."</textarea><br></td></tr> <tr><td align=center><input type=submit value=wyslij class=\"input\"></td></tr></form></table><br>"; } elseif($co == "zmien") { $query = "UPDATE menu SET tytul='$tytul', tresc='$tresc' WHERE nr='$id'"; $wynik = mysql_query ($query); echo"<CENTER>News został zmodyfikowany!<BR> Klinij <A HREF=\"edytuj.php\">tutaj</A> aby powrócić do menu admina :)</CENTER>"; } $wynik = mysql_query ("SELECT * FROM menu;"); echo(" <table cellpadding=2 border=1 width=400 align=center> <tr> <td><b>Data</b></td> <td><b>Temat</b></td> <td><b>Edytuj</b></td> </tr> "); while ($rekord = mysql_fetch_array ($wynik)) { $id = $rekord[0]; $tytul = $rekord[1]; $tresc = $rekord[2]; echo(" <tr> <td>$tytul</td><td>$tresc</td> <td> <a href=?s=admin/menu&co=edytuj&id=$id><b>edytuj</b></a> </td> </tr> "); } echo "</table>"; ?> Bład Kod Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in G:\apache2triad\htdocs\sqltsp\html\admin\menu.php on line 4
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 1 Dołączył: 19.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wg blegu zapytanie nie wykonalo sie poprawnie. dlaczego? np. mozesz nie byc polaczony z baza.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Usuń średnik na końcu w zapytaniu i naucz się pisać czytelnie kod :-/
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niejaki sf napisal:
" Usuń średnik na końcu w zapytaniu i naucz się pisać czytelnie kod :-/ " nie wiem o co Ci chodzi z tym srednikiem, pierwsze slysze, zeby srednik na koncu zapytania w czymkolwiek przeszkadzal. Kod $wynik = mysql_query("select * from menu where nr = $id"); Blad jest tutaj. podejrzewam, ze zmienna $id nie jest ustawiona i dlatego zapytanie do bazy idzie w nastepujacej formie: Kod "select * from menu where nr = " co oczywiscie jest bledne. wyswietl sobie zmienna $id przed zapytaniem, jesli nic sie nie pojawi, to znaczy, ze wlasnie tu jest blad. pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodziło mi o zapytanie w kolejnej tam linijce ;]
Cytat("manual php mnie popiera!") Notatka: Zapytanie nie powinno kończyć się znakiem średnika. Poprostu szybko spojrzałem na kod i odrazu wyłapałem jakiś błąd nie sprawdzając, w której linijce skarży nam się kolega :} Ten post edytował sf 26.01.2005, 10:17:50 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
sory ale w lini 4 jest bład to jest ta linia
Kod while ($rzad = mysql_fetch_array($wynik))
Ten post edytował zaba12 26.01.2005, 10:22:59 |
|
|
![]()
|
|
My to wiemy zabo :} Kolega Ci napisal co masz najprawdopodobniej zle.
|
|
|
![]()
|
|
ok działa ale teraz nieda sie zmienic zawartosci jak edytuje se menu to sie niezmienia zawartosc
|
|
|
![]()
|
|
$_GET['id'] zamiast $id powinno pomóc, ale nie wiem bo nie wiem jak zmieniłeś ten swój kod
|
|
|
![]()
|
|
Kod <?
if($co == "edytuj") { $wynik = mysql_query ("SELECT * FROM menu;"); while ($rzad = mysql_fetch_array($wynik)) echo "<FORM METHOD=post action=\"?s=admin/menu&co=zmien\"> <INPUT TYPE=\"hidden\" NAME=\"id\" VALUE=" .$id . "> <table width=300 border=0 align=center> <tr><td align=center><b>Tytuł:</b><br><input type=text name=tytul value=\"".$rzad[1]."\" size=42><br></td></tr> <tr><td align=center><b>Treść Długa:</b><textarea name=tresc rows=10 cols=50>".$rzad[2]."</textarea><br></td></tr> <tr><td align=center><input type=submit value=wyslij class=\"input\"></td></tr></form></table><br>"; } elseif($co == "zmien") { $query = "UPDATE menu SET tytul='$tytul', tresc='$tresc' WHERE nr='$id'"; $wynik = mysql_query ($query); echo"<CENTER>News został zmodyfikowany!<BR> Klinij <A HREF=\"edytuj.php\">tutaj</A> aby powrócić do menu admina :)</CENTER>"; } $wynik = mysql_query ("SELECT * FROM menu;"); echo(" <table cellpadding=2 border=1 width=400 align=center> <tr> <td><b>Data</b></td> <td><b>Temat</b></td> <td><b>Edytuj</b></td> </tr> "); while ($rekord = mysql_fetch_array ($wynik)) { $id = $rekord[0]; $tytul = $rekord[1]; $tresc = $rekord[2]; echo(" <tr> <td>$tytul</td><td>$tresc</td> <td> <a href=?s=admin/menu&co=edytuj&id=$id><b>edytuj</b></a> </td> </tr> "); } echo "</table>"; ?> |
|
|
![]()
|
|
ROTFL
![]() Stary, czytaj to co piszemy. Nie to miałeś zmienić. Ten post edytował sf 26.01.2005, 11:00:31 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Ten post edytował sf 26.01.2005, 11:06:35 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Kod Parse error: syntax error, unexpected ';' in G:\apache2triad\htdocs\sqltsp\html\admin\menu.php on line 3
|
|
|
![]()
|
|
Bosze, widzisz, że brakuje jednego nawiasu. Daruj sobie programowanie skoro trzeba każdy drobny błąd poprawiać za Ciebie.
Ten post edytował sf 26.01.2005, 11:13:11 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
a no tak zeczywiscie sorka za problemy
|
|
|
![]()
|
|
Odezwij sie na gg : 948843 bo szkoda zasmiecac forum.
Zamist id pisał nr w zapytaniu i stąd te problemy (rotfl). Ten post edytował sf 26.01.2005, 11:24:25 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra od poczatku.
zmienna $id w zapytaniu jest potrzebna!!! wiadomo, ze jesli chcesz edytowac rekord to musisz podac ktory to ma byc rekord wlasnie przez identyfikator. ja tylko sugeruje, ze $id jest nieustawione na wartosc ( moze miec to cos wspolnego z tym ze register_globals = off , co oczywiscie jest poprawne). tak jak kolega powyzej podpowiada uzyj tablicy globalnej $_GET. Ale to chyba dla co niektorych wyzsza szkola jazdy. proponowalbym umijetne debugowanie errorow. musisz sprawdzic, czy dobrze przeazujesz zmienna $id i to wszystko. wyswietlic ja sobie mozesz przez funkcje echo badz print (lub whatever:), multum tego jest) przed zapytaniem. |
|
|
![]()
|
|
Juz zrobilem wszystko działa dzieki wam THX
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:27 |