Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php/mysql]Sortowanie wyników wg. pól zapisanych jako serialize
piotr94
post 21.06.2011, 13:58:20
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Mam wielojęzyczny system, w którym w polu nazwa w bazie danych przechowywane są nazwy we wszystkich językach jako zserializowane tablice asocyjacyjne.
(czyli pole zawiera np. wynik działania funkcji serialize(array('pl'=>'Nazwa polska',en=>'English name')), czyli a:2:{s:2:"pl";s:12:"Nazwa polska";s:2:"en";s:12:"English name";})
I teraz mam takie pytanie, czy istnieje jakaś szybka metoda na sortowanie wyników zapytania według pola nazwa w określonym języku?
Chodzi mi tu o sortowanie danych bez żadnych zmian struktury bazy danych, bo wiem, ze najlepszym rozwiązaniem byłoby utworzenie dodatkowych tablic z nazwami i odwoływanie się do odpowiednich tablic poprzez numery id rekordów w tablicy głównej, ale takie działanie wymaga zmiany struktury dosyć sporej bazy danych.
Z góry dziękuję za pomoc.

--------------------
http://www.piotr94.net21.pl/ - wykonanie stron i serwisów internetowych
Jeśli moje wypowiedzi były dla Ciebie pomocne, kliknij "Pomógł" i odwdzięcz się ;)
Go to the top of the page
+Quote Post
tehaha
post 21.06.2011, 15:22:48
Post #2

-----

Możliwe? - Raczej tak
Możliwe w prosty sposób? - Na pewno nie

Tutaj masz temat jak koleś posortował wyniki po wartości znajdującej się w zmiennej w formacie json, więc analogicznie mógłbyś to zrobić u siebie, sposób bardzo ciekawy, aczkolwiek radziłbym Ci przerobić strukturę danych, bo jak w jednej zmiennej trzymasz wiele zmiennych to znaczy, że jest źle zaprojektowana baza -> http://www.phpbuilder.com/board/showthread.php?t=10363945
+Quote Post
elektrrrus
post 21.06.2011, 15:32:25
Post #3

-----

Takie sortowanie jest możliwe tylko jeśli napiszesz sobie procedure w bazie która będzie w loce te dane wyciągać z serializowanego ciągu i na podstawie tego sortować. Niewydajne to to mocno.
Baza jest źle zaprojektowana jeśli trzeba się uciekać do czegoś takiego, jedyne wyjście to zmiana jej struktury.
+Quote Post
piotr94
post 21.06.2011, 21:30:22
Post #4

-----

Dzięki za pomoc, w takim razie trzeba przekonwertować bazę na wiele zależnych tabel, tak jak być powinno;-)

Ten post edytował piotr94 21.06.2011, 21:31:02

--------------------
http://www.piotr94.net21.pl/ - wykonanie stron i serwisów internetowych
Jeśli moje wypowiedzi były dla Ciebie pomocne, kliknij "Pomógł" i odwdzięcz się ;)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2025 - 22:42