![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmmm... sorki jesli cos nie tak z moim tematem i jesliu jest to na forum, ale nie wiem jak to nazwać wiec pisze
a więc, chodzi mi o cos takiego jak jest własnie na forach, lub w cms-ach, czyli to dzieki temu mozemu dodac sobie nowa strone lub tez piszemy posta... chodzi o to okno, w którym uzytkownik pisze sobie opis, czy cos tam innego no i ma mozliwosc pogrubienia, zwiekszenia czcionki itp, no i zapisuje i ma jakos strone... tak jak jest z tym postem własnie teraz który pisze.... bo wiadomo, jak zrobie pole tekst area, i bede w nim pisał, to to co wpisze i jak tak bedzie... a chodzi o to zebu mozna bylo zrobic jak np. tutaj pisząc posta lub w cms... dodajac strone sorki ale nie wiem jak to nazwać, ktos wie morze jak takie plole zrobic z tymi mozliowsciami w php, tak aby zapisywało to do bazy, a potem pobierało i wyswietlało jako opis np ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy czasem nie chodzi ci o BBcode....
-------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmmm....
a nie ma czegos bardziej prostego ![]() to znaczy ja chce miec tylko: pogrubienie, pochylenie, podkreslenie,wyśrdkowanie,zmiana koloru tekstu,zmiana wielkości tekstu. i pole textarea które to bedzie obsługiwało.... znalazłem nawet generator bbcode, ale to chyba on działa w drugą strone, czyli jakmam kod html.... a mo chodzi o to ze wpisując tekst moge zrobic to co opisałem wyrze i potem sobie to dodać do bazy?? ma ktoś może jakieś pomysły ![]() przyglądałem sie temu TimyMCE ale to wszystko niepotrzebne i skomlikowane..... ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może zainteresuj się tym.
Poza tym, zarówno fck jak i tiny dają możliwość pełnej personalizacji narzędzi. Możesz dowolnie wybrać i ułożyć elementy, a konfiguracja jest naprawdę banalnie prosta. Nie wiem jak tinymce ale jak ściągniesz fck, w katalogu _samples zobaczysz różne przykłady. Źródło -> kopiuj -> wklej i już masz swój edytor. W dokumentacji prosto i przyjemnie napisane jak konfigurować. Faktycznie istnieje mnóstwo innych, prościutkich edytorków tego typu, ale tylko te dwa warte są polecenia. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 1 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Janikowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można by też zainteresować się tym. Prosta składnia, pełna kontrola nad pisanym tekstem - a co za tym idzie wynik będzie zawsze poprawnym HTMLem. Jedyny minus jaki w tym widzę to to, że trzeba się tej składni uczyć. Ale jakaś super trudna to ona nie jest - zresztą zawsze obok textarea można sobie jakąś ściągę napisać
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 1 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Janikowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale chyba nie ma przeszkód żeby zastosować to w dodawaniu podstron - szczególnie jeśli ktoś nie zna HTML, ale zależy mu, żeby jego strony przechodziły test w validatorze. Do tego można dopisać jakiś podgląd pisanego tekstu w ajax i też jest fajnie
![]() A co do tego edytora, który znalazłeś - bardzo fajny, tylko kodu, który to generuje raczej nie chciałbym oglądać na swojej stronie ![]() Ten post edytował HuTu 19.12.2007, 19:40:27 |
|
|
![]()
|
|
hmmm.... pobralem to co mi poleciłes drPayton...
zrobilem taki plik: Kod <? include('../pliki/my_db_connect.php'); $tresc = $_POST['body']; if($tresc) { $zap = musql_query("INSERT INTO proba_area (tesc) VALUES ('$tresc')") } ?> <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd"> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1"> <title>SimpleTextEditor</title> <script type="text/javascript" src="SimpleTextEditor.js"></script> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="SimpleTextEditor.css"> </head> <body> <form action="index.php" method="post"> <textarea id="body" name="body" cols="60" rows="6"></textarea> <script type="text/javascript"> var ste = new SimpleTextEditor("body", "ste"); ste.init(); </script> <input type="submit" value="dodaj" onclick="ste.submit();"> </form> </body> </html> no i jest problem, poniewaz nie chce mi dodac tego co wprowadze do pola... jakby ktos mogł to przetestowa to bede wdzieczny ![]() @HuTu: To co napisałeś przydatne jest np w systemie komentarzy, a autorowi chodzi o moduł dodający podstrony. @kosmic: Znalazłem edytor, który powinien Ci całkowicie odpowiadać: demo, strona, download pomoze ktos ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jak tobie sie nie chce to nam tez ale juz samo to
Swiadczy o tym jak znasz skladnie zamiast musql_query to mysql_query i srednik na koniec idzie a tu (tesc) to tez ci sie chyba pomylilo -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
spoko, spoko... znam składnie
![]() tą literówke widziałem odrazu..... i po wklejeniu ja poprawiłem, no ale probuje dodac po prostu ze zwyklego pola jakis tekst i tez cos nie moge ![]() Kod <? $dbhost = 'localhost'; $dbuser = 'root'; $dbpass = 'vertrigo'; $dbname = 'moja_galeria'; $link = @mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpass) or die ('Nie mozna nawiazac polaczenia z baza danych'); mysql_select_db($dbname) or die ('Bledna nazwa bazy !'); $tresc = $_POST['body']; if(isset($_POST['dodaj'])) { $zap = mysql_query("INSERT INTO proba_area (tesc) VALUES ('$tresc')"); } ?> <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd"> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> <title>SimpleTextEditor</title> </head> <body> <form action="<? echo $_PHP_SELF; ?>" enctype="multipart/form-data" method="post"> <textarea type="text" name="body" cols="60" rows="6"></textarea> <input type="submit" name="dodaj" value="dodaj"> </form> </body> </html> to moj plik, najlepsze jest to ze przy action="<? echo $_PHP_SELF;?>" wyswietla ze nie mze znalesc strony.... kurde nie wiem dlaczego, a przecierz normalnie tak samo uzuwam tego w innych plikach i działa... juz teraz to mnie całkiem rozłozyło ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
(tesc) ma zostac bo to jest nazwa pola w tabeli... no to chyba jest dobrze
![]() tresc longtext latin1_swedish_ci Tak NULL Kod <? ob_start(); $dbhost = 'localhost'; $dbuser = 'root'; $dbpass = 'vertrigo'; $dbname = 'moja_galeria'; $link = @mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpass) or die ('Nie mozna nawiazac polaczenia z baza danych'); mysql_select_db($dbname) or die ('Bledna nazwa bazy !'); $tresc = $_POST['body']; if(isset($_POST['dodaj'])) { $zap = mysql_query("INSERT INTO proba_area (tresc) VALUES ('$tresc')"); } ?> <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd"> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> <title>SimpleTextEditor</title> </head> <body> <form action="" enctype="multipart/form-data" method="post"> <textarea type="text" name="body" cols="60" rows="6"></textarea> <input type="submit" name="dodaj" value="dodaj"> </form> </body> </html> no i dlaczego teraz nie działa ![]() dlaczego tez po kliknieciu dodaj, zas wyswietla ze nie moze odnalesc stony ![]() masakra Ten post edytował kosmic 22.12.2007, 18:34:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zobacz czy pokaze jakis blad Moze nie maasz uprawnien albo kolumna lub nazwa bazy sa zle P.S moze zamiast if(isset($_POST['dodaj'])) daj if(!empty($tresc)) I usun te @ z mysql_connect Ten post edytował marcio 22.12.2007, 18:47:12 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
nic sie nie dzieje
![]() klikam dodaj strona sie przeładowuje i nic.... widze tylko pole z przyciskiem a najlepsze jest to ze w bazie nie ma rekordu ![]() normalnie przecierz powinno działa... nie wiem co jest masakra pól dnia walcze zgłupim nie działającym polem |
|
|
![]()
|
|
moze nie o to chodzi ale w textarea chyba type sie nie daje czyli usun go
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
moze nie o to chodzi ale w textarea chyba type sie nie daje czyli usun go
to akurat nie przeszkadza, mam we wszystkich polach to i normlnie sie dodaje.... ale problem juz rozwiazałem, lezał gdzie indziej thx za zainteresowanie.... ps: jakbyscie mogli zerknac do mojego tematu odnosnie wyszukiwania po dacie bede wdzieczny, bo stanolem i nie wiem dlaczego nie działa ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:59 |