![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 25.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam. napisałem prosty skrypt do wyświetlania z danego folderu losowego obrazka który wygląda mniej więcej tak:
później przerobiłem go aby wyświetlał w pętli wyniki wraz z innymi danymi pobieranymi wcześniej z tabeli i wyświetlał wyniki wedle mojego widzi misie ..
wszystko działa pięknie.. ale za nic nie mogę sobie poradzić, jak zrobić, aby wyświetlane obrazki się nie powtarzały (tu, jeśli w jakimś folderze jest mała ilość obrazków, czasem jeden obrazek potrafi wyświetlić się z 3 razy.. chciałbym tego uniknąć);/ pomoże ktoś? mecze się z tym kilka dni już.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm może zapisuj sobie do tablicy już wylosowane elementy a po każdym losowaniu sprawdzaj czy ten element już został wylosowany, jeżeli tak to losuj jeszcze raz, jeżeli nie to zapisz element do tablicy wylosowanych i idź dalej. Wierzę, że sam przełożysz to na php przydatne może być in_array
-------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz w pętli usunąć z tablicy wylosowany element funkcją unset($losowy);
możesz też użyć funkcji array_shuffle do pomieszania tablicy, i wtedy nie musisz losować obrazka a wyświetlasz po kolei -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
siema!
Chcialem uzyc tego skryptu u gory:
ale niezaleznie co wpisze w $folder_z_obrazkami = 'images/projekty'; zawsze dostaje to: Warning: opendir(../include/images/projekty) [function.opendir]: failed to open dir: Nie ma takiego pliku ani katalogu in violin/include/blog.php on line 8 Warning: readdir() expects parameter 1 to be resource, boolean given in violin/include/blog.php on line 10 Warning: closedir() expects parameter 1 to be resource, boolean given in violin/include/blog.php on line 16 gdzie linijka 8 to: $folder = opendir($folder_z_obrazkami); linijka 10 to: while(false !=($plik = readdir($folder))){ a linijka 16 to: closedir($folder); Pomozecie prosze? Z gory dziekuje! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież masz napisane:
Warning: opendir(../include/images/projekty) [function.opendir]: failed to open dir: Nie ma takiego pliku ani katalogu in violin/include/blog.php on line 8 Musisz pokombinować ze ścieżką. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobre pytanie, też chciałabym wiedzieć
![]() -------------------- Ładne domki górskie dla wybrednych. - http://www.krynica-domki.pl/domek-goralski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:41 |