![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość_Leon_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam dziwny problem.
Napisałem skrypt logowania. Loginy i hasła mam w pliku passwords.txt, w stylu login:hasło każde w osobnej linijce. Wszystko łądnie ale jak sie loguje to zawsze wyskakuje że złe login lub hasło. Podaję kod. Wpisywanie danych: Weryfikacja:
Co robie źle? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
trzymam loginy i hasla niezakodowane w pliku? nie lepiej zrobic to w bazie i odrazu z kodowaniem md5?
|
|
|
-Gość_Leon_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
jak bedzie nazwa pliku fdgnfdlsglfdskh4h5gdh5dg4h6s6h46h46hsvb4vcx5n4b5m4gjfg.txt to ktoś odgadnie?
nie chodzi o bezpieczeństwo. Jak rozwiązać problem. Chyba macie gdzieś pod ręką gotowe skrypty to ok. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wlasnie zdziwilbys sie co ludzie ogladaja, a na bazie danych taki skrypt jest duzo prostrzy do zrobienia
|
|
|
-Gość_Leon_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Pomogłeś mi
|
|
|
![]()
|
|
tak, bo trzymanie loginow i hasel w pliku na dodatek w zaden sposob niezakodowanych to jest totalna MASAKRA
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
1. Trzymanie takiej bazy w pliku tekstowym nie ma sensu na dłuższą metę ponieważ: a) Jest to wolniejsze rozwiązanie od baz danych, i posiada mniejsze możliwości. b) Twój sposób przechowywania login'u uniemożliwia stworzenie użytkownika o nazwie user:tralala:bum c) Podsumowując nie polecam logowania na plikach tekstowych, no ale nie wiem do czego Ty to wykorzystujesz :) 2. Nawiązując do poprzedniego punktu, proponuje abyś ( jeżeli musisz już to robić na plikach ) przechowywał dane w zserializowanej tablicy ( serialize" title="Zobacz w manualu php" target="_manual ), wtedy będziesz miał łatwiejszy do niej dostęp. Może pokusisz się nawet o stworzenie klasy obsługującej taką małą bazę :> 3. Przechodząc do sedna i odpowiadając już bezpośrednio na Twoje pytanie to: a) Na początku zwróce uwagę na zapis, jest trochę dziwny, można taki kod zapisać dużo krócej o przedewszystkim czytelniej! b) Robisz błędy, powinno być method, a nie methot. c) Poprawiłem ten Twój kod trochę, myślę, że teraz lepiej wygląda :)
Mój plik z użytkownikami Kod strife:demo demo:demo admin:demo Pozdrawiam! ps. Zobacz może któryś z temat w mojej sygnaturce Ci pomorze ;) -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
-Gość_Leon_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nieno dzieki!
Właśnie zauważyłem błąd methot zamiast method. Niewiem jak to sie stało. A co do tego kodu... to przepisałem słowo w słowo z książki o php... dopiero sie ucze i tak testuje sobie. A do mysql jeszcze nie doszedłem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja zaczołem od mysql bo moim zdaniem jest o wiele wiele łatwiejszy od plików dlatego polecam myzqla podstaw nauczysz sie w pare minut
![]() ![]() -------------------- |
|
|
-Gość_Leon_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zrobiłem sobie coś do edycji plików.
To odczytuje i wysyła dane do zapisu. Tylko chciałem żeby to było bardziej uniwersalne.
No i jak wpisuje ......index.php?file=plik.txt to nie działa ![]() Co robić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 1 Dołączył: 25.02.2006 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przejrzałem i zanalizowałem Twój skrypt (bardziej uniwersalny) i powinien działać poprawnie, aczkolwiek występuje w nim jedna drobna różnica w kontraście do poprzedniej wersji, i pewnie stanowi ona przyczynę Twojego problemu, a jest nią odczytywanie zawartości pliku z "lokalnego" folderu, czyli tam gdzie znajduję się Twój skrypt, jednakże poprzednia wersja odczytywała plik z wcześniejszego katalogu (../komentarze.txt).
Lub podajesz w url index.php?file=../plik.txt ![]() |
|
|
-Gość_Leon_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie to nie o to chodziło.
Ale rozwiązałem problem. Zamiast $file wpisałem $plik.
I działa! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:48 |