![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-jorgus- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jak pod względem bezpieczeństwa przeorganizować ten kod ? Chyba, że zabieczenia dodane są już wystarczające ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wartosc id w formularzu tez mozna podmienic wiec ja bym rowniez te wartosc sprawdzil.
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
-jorgus- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może stworzyć formularz u siebie np. na localhost'ie odwołujący się do Twojego skryptu
![]() |
|
|
-jorgus- |
![]()
|
Goście ![]() |
acha no, a jak zabezpieczyć ? ktoś w poprzednim poście pisał 'sprawdzić', ale jak sprawdzić, srobić sesje dla id np. ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby sprawdzić, sprawdzasz, czy HTTP_REFER zawiera dane Twojego serwera ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Mowiac sprawdzic mialem na mysli np. czy wartosc id jest liczba lub czy nie zawiera np. znaku srednika.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Oj panowie, nie pastwijcie sie nad chlopakiem....
![]() Niech se poczyta: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=23258&st=0 http://forum.php.pl/index.php?showtopic=30056&st=0 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Aby sprawdzić, sprawdzasz, czy HTTP_REFER zawiera dane Twojego serwera ;-) chyba HTTP_REFERER ![]() a dokładniej $_SERVER['HTTP_REFERER']; pozdraiwam ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
-jorgus- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Referer da sie obejsc, wiec nie jest to dobrym rozwiazaniem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Referer da sie obejsc, wiec nie jest to dobrym rozwiazaniem. powiedz jak, jeżeli można... wiesz teraz myślę nad zabezpieczeniami i chce wiedzieć jak byś mógł obejść mój referer ? pozdrawiam ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat powiedz jak, jeżeli można... wiesz teraz myślę nad zabezpieczeniami i chce wiedzieć jak byś mógł obejść mój referer Ja przykladowo tego nie wiem, ale wiem, ze moj firewall blokuje REFERER, przez co dany serwer nie dostaje tego badziewia. I jak mi ktos kiedys stronke zabezbieczyl REFEREREM, to musialem firewall'a wylaczyc by polatac po formularzach.... bardzo wnerwiajace zabezpieczenie i zniechecajace do danej stronki. Bo zeby po niej polatac to musze miec wyłączonego FireWalla
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat Ja przykladowo tego nie wiem, ale wiem, ze moj firewall blokuje REFERER, przez co dany serwer nie dostaje tego badziewia. I jak mi ktos kiedys stronke zabezbieczyl REFEREREM, to musialem firewall'a wylaczyc by polatac po formularzach.... bardzo wnerwiajace zabezpieczenie i zniechecajace do danej stronki. Bo zeby po niej polatac to musze miec wyłączonego FireWalla no to jak polecacie, bo już zaczynałem się wgryzać w tego REFERER'a, ale skoro takie oproblemy to nie stosuje, więc jak najlepiej ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat powiedz jak, jeżeli można... wiesz teraz myślę nad zabezpieczeniami i chce wiedzieć jak byś mógł obejść mój referer ? W php wysylajac do serwera takie cos: fputs($rSocketOpen, "Referer: http://forum.php.pl/r/n"); Patrz funkcja fopen - pisze jak byk w manualu. Kolejny przyklad FF i odpowiednia wtyczka ma mozliwosc zmiany feferera. Nie wiem czy wiesz ale referer jest wysylany przez przegladarke a nie serwer. A tak pozatym to polecam przeczytac rfc http://www.w3.org/Protocols/rfc2616/rfc2616-sec14.html -------------------- |
|
|
-jorgus- |
![]()
|
Goście ![]() |
no tak jak to w końcu, co Wy używacie ? bo dalej nie wiem, linki przeczytałem, ale i tak nie wiem.
A tak zazwyczaj to jak to się zabepiecza ? |
|
|
![]()
|
|
OK, dobra bo się czuje winny
![]() Ew. możesz w formularzu na swojej stronie dać jakąś sesje ($_SESSION['formularz'] = true;) i sprawdzać czy ta sesja istnieje. Nikomu nie chce sie bawić w ten sposób, zwłaszcza, że mozna stworzyć bardziej skomplikowane nazwy i wartości sesji ![]() |
|
|
![]()
|
|
Chłopaki (przepraszam jesli wypowiadała tu się jakas kobieta) po co te sesje i referery? Chodzi o to aby na serwerze odbierac bezpieczne dane, do czego moim skromnym zdaniem wystarczy wyeskejpowac lub usunąc potencjalnie niebezpieczne znaki typu srednik, cudzyslowy itp. Moze w wyniku takich minimalistycznych dzialan dodam do bazy bzdury, ale nie utrace danych ani nie dopuszcze do wykonania niebezpiecznego kodu.
|
|
|
![]()
|
|
@bigZbig - a mnie wkurza jak np mi wypełniaja formularz z cudzej strony i odwołuje się on do mojego linka, który zapisuje te dane... poza tym na tym polegją m.in. boty - maja formularz i jazda...
może te sesje jednorazowe to rzeczywiście niezły pomysł... tworzona zostaje przy wyswietleniu formularza i niszczona po akcjach nastąpionych po wykonaniu żądania (unset" title="Zobacz w manualu php" target="_manual) co Wy na to? ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:14 |