Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php][js][(x)html] Dopasowanie zdjęcia
in5ane

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam, jak można dopasować zdjęcie by się nie rozwalało, tzn. chcę aby było w rozmiarach 100px na 133px tylko, że niektóre się rozciągają albo jeszcze inaczej, a jak zrobić, żeby sie nie rozciągało tylko je tak sobie jakoś dopasowywało?

Poniżej screen:
I na tym pierwszym zdjęciu facet jest strasznie zwężony, a na drugim akurat dobrze się dopasowała ta dziewczyna:
(IMG:http://xs115.xs.to/xs115/07204/123123123123.png)

Ten post edytował in5ane 17.05.2007, 14:18:52
Go to the top of the page
+Quote Post
Darti

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No to są różne techniki:
- Albo zdjęcie obetniesz (jak funkcja Crop w programach graficznych), ale lepiej to robić ręcznie bo automat nie będzie wiedział gdzie na fotce jest twarz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
- Albo zmniejszysz proporcjonalnie, ale wtedy miniatury mają różne proporcje i tak ładnie nie układają się na stronie (bo rozsuwają pola przeznaczone dla miniatur)
- Albo określisz maksymalną wysokość lub szerokość i zmniejszysz zachowując proporcje obrazka tak, aby ani wysokość ani szerokość nie była większa od wcześniej ustalonych, a pozostała, niezakryta część obrazka dostanie jakieś wypełnienie (np u Ciebie jasnozielone)
+Quote Post
in5ane

Ostrzeżenie: (10%)
X----

No ale to jest w serwisie z ogłoszeniami i to różnie się tutaj wyświetla (ostatnie 4 ogłoszenia), a wiem że można jakoś zrobić, że pokazuje np. lekko ucięte zdjęcie czy jakoś ale nie wiem jak (że samo się tak jakby ucina przy wyświetlaniu).
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.10.2025 - 01:10