![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szanowni forumowicze!
Wiem, że to nie przystoi w miarę staremu użytkownikowi, ale nie mam czasu szukać, a przerabiając zamotałem się jak kłębek bawełny... Proszę o szybką pomoc: Pole typu text:
js: function maskuj(AEvent, AMaska) { if (window.Event) { kodKlawisza = AEvent.which; } else { kodKlawisza = AEvent.keyCode; } if (kodKlawisza == 8) { return true; // klawisze sterujące }; if (kodKlawisza == 0) { return true; // klawisze sterujące }; klawisz = String.fromCharCode(kodKlawisza); if (AMaska.indexOf(klawisz) == -1) { return false; } else { return true; } } Wszystko cacy, ale proszę o funkcję która OGRANICZA wpisywanie zakresu (czyli sprawdza czy wpisywana liczba mieści się w podanym zakresie - przekazywanym jako zmienna lub cokolwiek). Siedziałem i qpa ![]() Nospor hilfe ![]() ![]() ![]() -------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dorzuć jeszcze w funkcji maskuj paramet this i potem sprawdzaj w funkcji czy value tego obiektu mieści się w podanym zakesie...
-------------------- sidzina
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hihihi, mówiełem że jak kłębek bawełny - to wiem:
js: function maskuj1(Athis, AEvent, Amaska, Azakres) { var i; if (window.Event) { kodKlawisza = AEvent.which; } else { kodKlawisza = AEvent.keyCode; } if (kodKlawisza == 8) { return true; // klawisze sterujące }; if (kodKlawisza == 0) { return true; // klawisze sterujące }; i = parseInt(this.value) + String.fromCharCode(kodKlawisza); if (i > Azakres) return false; klawisz = String.fromCharCode(kodKlawisza); if (AMaska.indexOf(klawisz) == -1) { return false; } else { return true; } Coś robię źle, ale już na pyska padam i pewnie prostej rzeczy nie widzę ... -------------------- Prawo Wylera:
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i = parseInt(this.value) + String.fromCharCode(kodKlawisza); if (i > Azakres) return false; no chyba tutaj... bo nie rozumiem tych linijek.. nie starczyło by tylko... Kod if (parseInt(this.value) > Azakres) return false; i ten if powinien być raczej na końcu... jako ostatni... Ten post edytował tehn 17.09.2007, 15:17:02 -------------------- sidzina
|
|
|
![]()
|
|
} brakuje
![]() Zamykamy ![]() EDIT: Szlag by to ![]() ![]() Ten post edytował uli 17.09.2007, 15:29:38 -------------------- Prawo Wylera:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:35 |