![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam.
Walcze z formularzem przesylanym przez jquery ale z chekboxami mam problem i juz nie wiem co zle robie, z polami radio i zwyklymi polami textowymi nie mam problemu. php w petli jquery
do tego momentu jest oczywiscie wszystko ok, mam problem z pobraniem zawartosci zaznaczonych checkboxow i zapisaniu ich do tablicy. Jesli w formularzu w name dam "searching[]" to var_dump wyswietla mi zawsze pojedyncze zaznaczenie (mimo iz zaznacze wiecej pol) a jesli dam samo "searching" to wyswietli ciag searching=1&searching=2 etc. i teraz jak ten ciag zapisac do tablicy? po przeszukaniu googlaska myslalem ze parse_str() rozwiaze moj problem jednak nic z tego, wiec co robie zle lub o czym zapomnialem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i masz tablicę z wartościami zaznaczonych checkboxów, możesz ją sobie teraz zakodować json-em czy co tam chcesz. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Rozumiem ze chodzi o json_decode($json) i to mi da tablice w php? no ale jak Twoj podany przyklad przeniesc do zmiennej json? nigdy nie mialem z tym do czynienia i nie mam pojecia jak to wykonac
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj pod tą pętlą co napisałem wyżej taki fragment kodu:
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
no ja juz sobie wczesniej wyswietlilem to alertem sprawdzajac czy dziala ale nadal nie wiem jak to wykorzystac w tablicy php
|
|
|
![]()
|
|
Żeby przekazać zmienną z JS do PHP musisz użyć ajax-a. Innego sposobu nie ma.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
No teraz to sie pobubilem calkiem. Przeciez uzywam ajaxa do wyslania formularza i po wyslaniu tego formularza znowu uzyc ajaxa? w jaki sposob?
Piszesz ogolnikowo zamiast podac jakis przyklad jak to ma wygladac wszystko. Zastanawiam sie tez dlaczego nie da sie tych danych z checkboxa odebrac normalnie jako $_POST skoro ze zwyklego inputa lub z inputa radio tak te dane wlasnie odbieram, a moze sie da? Nie ma mozliwosci zeby z serialize rozbic ciag searching=1&searching=2 itd. na tablice w php? Jesli ktos ma jakis pomysl to prosze o odpowiedz. |
|
|
![]()
|
|
Ale o czym Ty mówisz konkretnie? Jeśli wysyłasz formularz Ajaxem, to zapewne robisz tak:
1. Zbierasz wartości wszystkich pól formularza przy pomocy JS 2. Wysyłasz to do skryptu PHP, np jako JSON 3. Odkodowujesz JSON w skrypcie PHP, robisz tam co trzeba i jeśli trzeba coś zwrócić wysyłasz znów jako JSON lub zwykły tekst 4. Dekodujesz JSON w JS i możesz go dalej użyć Jeśli się mylę, to napisz jak to wszystko u Ciebie ma działać lub też działa. Możesz jeśli chcesz, przesłać wszystko (cały formularz) w ten sposób:
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie, nic nie dekoduje i nic nie odkodowuje i wysylam formularz tak jak napisalem w opicie tematu czyli:
to nie jest ajax? formularz ma wiecej pol i z kazdego tak samo pobieram dane przez val() a odbieram normalnie jako $_POST['costam'] z tym ze przy checkboxach to nie dziala dlatego szukam jakiegos rozwiazania. Ty mi podales przyklad ktory mi daje tablice w js i nadal nie wiem jak ja wrzucic do php czyli jestem w tym samym punkcie wyjscia co na poczatku gdzie mam ciag w php po serialize i tez nie wiem co z nim dalej zrobic. To kodowanie JSON to kompletnie nie mam pojecia czemu sluzy... |
|
|
![]()
|
|
JSON służy temu, żeby PHP mógł odebrać i przetworzyć tablicę utworzoną w JS.
Wysyłaj wartości w ten sposób:
Gdzie json to właśnie json, który tworzysz za pomocą kodu, który podałem Ci kilka postów wyżej. W PHP odczytujesz to w ten sposób:
Pod zmienną json masz teraz tablicę utworzoną wcześniej w JS. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzieki ale to rozwiazanie niestety nie dziala, dostaje nulla lub empty w var_dump w zaleznosci od tego czy mam w name [] czy nie.
co tu jest zle? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:39 |