![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 1 Dołączył: 27.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak napisac warunek odnosnie udzielenia znizki, ktory zalezy od daty urodzenia klienta i od ilu lat nosi okulary(oba musza byc spełnione)
rok urodzenia wpisuje w polu tekstowym natomiast ilosc lat wybieram z listy i tak jezeli klient ma od 20 do 30lat i od 10lat nosi okulary to dajmy 10%, jezeli ma od 30 do 50 i nosi okulary powyzej 10lat to 20% jak to zapisac?? |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Pisane z palca, ewentualne błędy sobie poprawisz. Poza tym źle podałaś przedział wiekowy, bo osoba w wieku 30 lat będzie pasować do obu warunków (uwzględniłem to w kodzie). |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
powinno chodzić ale głowy nie dam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Głowę byś stracił. Napisałeś praktycznie dokładnie to samo co ja, w dodatku z błędami. Jeśli według Ciebie to:
Kod => oznacza większe lub równe to jesteś w błędzie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 1 Dołączył: 27.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko jak sprawdzic ile ktos ma lat jezeli to wpisuje dd-mm-rrrr czy jakas funkcja liczaca wiek klienta porownownujac do daty biezacej?, bo jesli np ktos za miesiac ma urodziny i bedzie miał 20 lat to w dniu zakupu jeszcze nie spałnia warunku
[php][/php]
Pisane z palca, ewentualne błędy sobie poprawisz. Poza tym źle podałaś przedział wiekowy, bo osoba w wieku 30 lat będzie pasować do obu warunków (uwzględniłem to w kodzie). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedna z funkcji z mojej biblioteki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Funkcja dostaje datę w formacie dd-mm-rrrr, a zwraca wiek jako liczbę uwzględniając problemy, że ktoś w tym roku jeszcze nie miał urodzin. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:19 |