![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam pisze klase do ststystyk i ona wykorzystuje baze danych. Mam zamiar pisac wiecej klas ktore tez wykorzystuja baze nie chce gdy zmienie haslo zmieniac zmienych z haslem itp w kazdym pliku oddzielnie. Pomysalem ze mozna by zaincludowac te zmienne z pliku php:
moja klasa mniej wiecej tak wyglada:
chcialem spytac czy tak moge zrobic i czy to jest bezpieczne zeby w pliku php trzymac zmienne z haslem?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli tylko plik jest php i jest parsowany więc nic bez Twojej wiedzy nie zostanie wyświetlone to jest to bezpieczne
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ostateczności, jeśli nadal boisz się o bezpieczeństwo możesz zrobić tak.... :
plik index.php
plik hasla.php
W ten sposób hacker jeśli "trafi" w nazwę pliku i tak zobaczy go jako not found, również wtedy masz kontrolę, czy napewno chcesz jakiemuś plikowi udostępnić hasła... Ten post edytował Master Miko 3.05.2006, 13:12:08 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
include() niestety nie dziala w klasie znaczy chyba go tam nie mozna uzyc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/dry.gif) . dostaje error :
Kod Parse error: syntax error, unexpected T_INCLUDE, expecting T_FUNCTION in /usr/local/apache2/htdocs/pliki/mod.statystyki.php on line 3 tak samo z require wie ktos jak to zrobic zeby do kazdego modulu nie wpisywac recznie hasel i adresow serwerow itp?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo nie należy umieszczać include w klasie tylko w kontruktorze, jeśli Ci o to chodzi...
|
|
|
![]() ![]()
|
|
aha rozumiem czyli powinienem utworzyc cos takiego :
plik dane_bazy.php:
no i klasa:
teraz pytanie czy moze powinno byc tak: plik bazy_danych.php:
klasa stats:
czy moze obydwa sa zle sposoby?? Ten post edytował piotrekkr 4.05.2006, 19:27:09 |
|
|
![]()
|
|
raczej drugi sposób, poza tym najlepiej sam przetestuj (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
pierwszy sposób chyba w ogóle nie zadziała Ten post edytował Master Miko 4.05.2006, 20:26:42 |
|
|
![]() ![]()
|
|
teraz mam kolejne moze banalne pytanie mam klase:
i wywala mi parse error : Kod Parse error: syntax error, unexpected T_RETURN in /usr/local/apache2/htdocs/pliki/mod.statystyki.php on line 41 tzn ze nie dziala zwracanie wartosci przez funkcje wewnatrz klasy?? Nie rozumiem tego w manualu szukalem wzmianki jakiejs o return ale nie znalazlem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/dry.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 01:39 |