![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Gerberos-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam!
Mam problem - mianowcice, chciałbym zapisac wstrone w php, potrzebuje wykorzystać jedynie include, bo zmienianie każdej podstrony jest upierdoliwe. chcę podzielić stronę www.redvictim.heavymusic.pl/index.html na części - head, top, menu górne, menu boczne, treść, i dół aby każdą zmieniac oddzielnie i do kolejnychj podstron includować wszystko oprócz treści. Nie wiem w jakim formacie zapisac includowane fragmenty. Zacząłem tak, ze wyciąłem head, zapisałem go jako head.php i zaincludowałem go o tak:
To powyzej to kod mojego http://redvictim.heavymusic.pl/indexphp.php head.php wygląda tak:
Ładuje tylko head, a reszty nie... Co robić?
Powód edycji: dodalem tag (cysiaczek)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 13 Dołączył: 7.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do pliku head.php wkradły Ci sie jakieś krzaki. Skopiuj zawartość tego pliku do notatnika a później dopiero na serwer. Powinno pomoc.
-------------------- Mariusz Dalewski
Aiv's dev blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Darti: w blokach w których jest pojedyncza instrukcja php nie wymaga średnika;
te krzaki to prawdopodobnie wynik różnych kodowań. wydaje mi się że head.php masz zakodowany przy pomocy utf-16 (prawdopodobnie zawiera nagłówek BOM) a reszte strony jako iso88592 z tąd te problemy - spróbój zlikwidować nagłówek BOM zapisując plik head.php bez niego lub w kodowaniu iso - powinno pomóc -------------------- |
|
|
--Gerberos-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Przecie w head mam kodowanie ISO...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kodowanie samego pliku nie jest równoznacznie z tym które zadeklarujesz w head ja Ci mówie - head masz zakodowany jako utf16 i z pewnością jest tam wspomniany przezemnie nagłówek BOM inaczej nie byłoby problemu (reszta strony zakodowana jest ok). jesli chcesz to sprawdzic to odpal strone w firefoxie i zobacz podgląd źródła. następnie zmien kodowanie na to które Ci podałem (utf16 i zobacz ze wtedy head jest ok - zmien na iso88592 i zobacz ze wtedy reszta strony jest ok)
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:31 |