![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem orzeł ale coś umiem skrobnąć w PHP.
Jednak mam teraz problem. W tym co tworze cały czas (czyt. na w każdym pliku php) pojawia się ten sam kod. Chodzi o dostęp do bazy danych i parę innych rzeczy. Tak więc zrobiłem z tego dwa pliki php w jednym katalogu i includowałem na każdej stronie w ten sposób:
Na XAMPP'ie wszystko grało jednakże jak przerzuciłem to na serwer to #@!% i nie działa. No to forum php + google trochę poczytałem i pytania moje następujące: Czy jeżeli moja strona ma adres www.strona.pl/katalog a katalog z icludowanumi plikami znajduje się www.strona.pl/katalog/pliki_includowane/ to wystarczy że w na samym początku (plik index.php ) wpisze
Czy będę musiał ten wpis powtarzać w każdym pliku? Czy dobrze określiłem ścieżkę ? Czy powyższe mogę zamienić na ( wiem że w każdym pliku)
Za odpowiedzi z góry dziękuję. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2002 Skąd: jesteś? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może później wypowiedzą się bieglejsi, ale na gorąco:
ten zapis .: jest chyba nieprawidłowy (dwukropek tam po co?) po drugie, includowane pliki raczej wymagają ścieżki po stronie serwera, a nie adresu URL bo includowany plik będzie już wykonany (chyba że takie jest twoje zamierzenie) Do tego przykład: plik w którym includujesz znajduje się w glownym twoim katalogu (nie wazne czy to katalog na serwerze, czy na lokalnym komputerze) to includując pliki podajesz sciezke dostepu do nich,a nie adres do nich. jesli masz takie drzewo: /index.php /katalog/plik1.php /katalog/plik2.php /folder/plik3.php /naglowek.php to w pliku index.php zapis jest taki:
Jeśli to działało na windowsie, a nie działa na serwerze linuxowym, może problemem jest zapis ścieżki dostępu, zamiast c:\folder\plik.php powinno byc folder/plik.php Do tego dochodzą prawa odczytu folderów i plików -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do tych kropek (tzn. dwukropek) to wziąłem to z tąd
Jest to dyrektywa konfiguracyjna. Ale czy dobrze to zrobiłem to nie mam pojęcia. Dalej nie wiem też ( o ile mój zapis jest prawidłowy to ) czy ma go powtarzać w każdym pliku czy tylko raz wykonać ? Co do includowanych plików. Zawierają one m.in. parametry połączenia z bazą mysql. Jeżeli w danym skrypcie potrzebuje połączenia z bazą to includuje plik odpowiedzialny m.in. za połączenie. Jest to dla mnie o tyle dobre że przez pewien czas będę używał jednej bazy a potem chcę sie przenieś na inną (serwery). Zamias poprawiać wszystkie pliki zmienię tylko jeden. Co do include. ~Koshin jeseteś pewien że chodzi o to "/" i "\" bo sposób który podałeś stosuje (dokładnie katalog\plik.php ). Pytam gdyż nie mam możliwości od razu sprawdzić na danym serwerze ( ja tylko co nieco skrobie) a kto inny wrzuca to na serwer. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2002 Skąd: jesteś? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja wszędzie używam / i wszędzie działa.
Ten dwukropek, to odnosi się do tego, iż oddziela podane kilka ścieżek includowania, czyli w twoim przypadku . i /katakog/pliki_includowane I raczej się tego nie stosuje w samym skrypcie. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.06.2025 - 20:11 |