Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php] include a polskie znaki, możliwości funkcji
jastu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Przykład : mam plik index.php który includuje 2 pliki - baner.php i stopka.php (oba zaweirają HTML-a i tekst).Natomiast po wyświetleniu strony mam krzaczki. W konfiguracji apache sprawdzałem- jest dobrze ,w META (baner.php) jest
podane
  1. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

Czy przyczyną jest include , Proszę o pomoc blink.gif .

--------------------
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 7)
Master Miko

-----

no bo w tym kodowaniu musisz uzywać polskich znaków specjalnych dla

ą Ą ś Ś ź Ź

--------------------
+Quote Post
jastu

-----

Tzn jakieś odpowiedniki , podpowiedź poproszę
- nawet plik txt includowany też znaków nie przenosi . mad.gif

--------------------
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
+Quote Post
revyag

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat
Przykład : mam plik index.php który includuje 2 pliki - baner.php i stopka.php (oba zaweirają HTML-a i tekst).Natomiast po wyświetleniu strony mam krzaczki. W konfiguracji apache sprawdzałem- jest dobrze ,w META (baner.php) jest
podane

Kodowanie tekstu w edytorze to jedno, ale tak się nie robi jak piszesz.
Kodowanie w tagach meta ustawiasz tylko raz -> w pliku index.php, w plikach które includujesz już tego nie robisz. tzn. nie wsadzasz tam tagów które są w sekcji head.

Co do edytora, to jakiego używasz ? Większość nie ma wspracia dla kodowania iso.

--------------------
-------------

------
+Quote Post
jastu

-----

Na serwerze pod który piszę nie mogę łączyć kodu HTML z kodem php - muszę inkludować pliki i z nich składać stronę (proszę w tej sytuacji o link do tematyki *.tpl jeśli to coś zmieni).Tak z kilku plików tylko w html-u buduję szkielet strony i linkami includuje inne pliki . Nie mogę ustawić znaczników meta w index.php bo jest to plik tylko z kodem php.

EDYTOR - Macromedia Dreamweaver MX. (2004) sad.gif Zaczynam, sie martwić bo projekt prawie skończyłem a nad ogonkami sie nie zastanawiałem wcześniej. Pozdrawiam !

--------------------
+Quote Post
bigZbig

-----

Dlaczego nie mozesz laczyc kodu php z html. Skoro incude dziala to znaczy ze mozesz, tyle ze, jak podejrzewam Ty to probujesz robic w pliku o rozszerzeniu html. Sprobuj to zrobic w pliku o rozszerzeniu phtml lub zwyczajnie php.

--------------------
bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
+Quote Post
jastu

-----

Nie mam żadnego pliku z rozszerzeniem *.html - wszytko z *.php - ale jak na stronie index.php includuje plik tekstowy to też nie działa mad.gif

--------------------
+Quote Post
Sethergal

-----

wpisz na końcu includowanego pliku <!--ISO-->
To zawsze działa, jeśli zapisujesz zmiany w pliku za pomocą edytora winksmiley.jpg

--------------------
Projekt gry cRPG - New Dawn
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:50