![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
jestem początkujący w php i html i mam taki probel. stworzyłem baze z kilkoma tabelami oraz formularzami do zapychania tabel. na jednym z tych formularzy (w pliku *.html) chę żeby jedno z pól formularza nie było wpisywane z palca tylko było wybierane z listy wartości z pewnej tabeli (wartosci pola po którym chce wybierac jest unikalne) zrobiłem taki kod jak poniżej i nie działa, gdzie jest błąd?. połączenie z baza i sam select na tabeli sa ok problemem jest chyba samo wyswietlanie i/lub samo połączenie kodów php i html CODE <p><strong>Wybierz 22 sklep</strong></p> <div> <?php include "conf.php"; otw_baz(); $sql = "SELECT * FROM sklep"; $result = mysql_query($sql); echo "<select>"; while($row = mysql_fetch_row($result)) { echo "<option vaule=$row['skrot_sklep'] </option>";} echo "</select>"; ?> </div> w efekcie otrzymuję coś takiego Wybierz 22 sklep ";} echo ""; ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 252 Pomógł: 2 Dołączył: 4.12.2004 Skąd: Skierniewice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
CODE $sql = "SELECT * FROM sklep"; $result = mysql_query($sql); echo "<select>"; while($row = mysql_fetch_row($result)) { echo "<option vaule=$row['skrot_sklep'] </option>";} echo "</select>"; ?> </div> zamień na CODE $sql = "SELECT * FROM sklep"; $result = mysql_query($sql); echo "<select>"; while($row = mysql_fetch_assoc($result)) { echo '<option vaule="'.$row['skrot_sklep'].'">'.$row['skrot_sklep'].'</option>'; } echo "</select>"; ?> </div> Jak się nie rypnąłem (nie mam gdzie sprawdzić) to będzie działać ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdybyś zrobił tak:
Powyższy skrypt u mnie działa poprawnie. Musiałem kiedyś tylko dorzucić do niego parametr selected="selected" gdyż na niektórych kompach pierwsza opcja nie była ustawiana jako domyślna. Ten post edytował ghash 22.12.2006, 10:07:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:18 |