![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałabym, aby mozna było odpowiadać na maila poprzez wcisnięcie 'odpowiedz nadawcy' w programie pocztowym. Jednak nie wiem gdzie wpisać fragment z reply-to. próbowałam na kilka sposobów i zawsze jest błąd w lini, która zmieniam. Nie znam php wiec trodno jest mi znaleźć rozwiązanie. tak wygląda mój kod: Kod <?php
$adres="adres@gdzies"; $temat=$_POST["temat"]; $tresc="Imie/Nazwisko: ".$_POST["imienazwisko"]."\n E-mail: ".$_POST["twojemail"]. "\n Grupa: ".$_POST["grupa"]."\n Wiadomo¶ć: \n ".$_POST["tresc"]."\n Reply-To: ".$_POST["twojemail"]. "\n"; if (!$_POST["twojemail"] || !preg_match("/^[-0-9a-zA-Z_\.]+@([-0-9a-zA-Z_\.]+\.)+([0-9a-zA-Z]){2,4}$/i", $_POST["twojemail"])) { print "Podany adres e-mail jest nieprawidłowy"; exit; } if(function_exists('mail')) { if(empty($_POST['imienazwisko'])) { echo "Wypełnij wszystkie pola formularza."; } else if(empty($_POST['twojemail'])) { echo "Wypełnij wszystkie pola formularza."; } else if(empty($_POST['grupa'])) { echo "Wypełnij wszystkie pola formularza."; } else if(empty($_POST['tresc'])) { echo "Wypełnij wszystkie pola formularza."; } else { mail($adres, $temat, $tresc); echo'Formularz został przyjęty. Dziękuje!'; } } else { echo "Niestety funkcja mail() jest wyłączona na tym serwerze. Nie mogę wysłać danych z formularza."; } ?> Ten post edytował runfree 31.08.2008, 11:43:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Gdzie tag w tytule tematu? Proszę o poprawienie, w innym wypadku temat zamknę.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 35 Dołączył: 5.12.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Reply-to określasz w nagłówkach wysyłanych wiadomości. Wszelkie potrzebne informacje znajdziesz w function.mail" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Przykład do wykorzystania (podstawisz swoje dane i już) jest tutaj.
-------------------- Jeżeli pomogłem rozwiązać Twój problem, kliknij pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ok, wstawilam wg powyższych opisów i nie działa. maile dochodzą ale w polu 'od' jest ciag:
Cytat Od: <$_POST[twojemail] nReply-to: $_POST[twojemail]> a nie ten adres, który dany uzytkownik wpisal w formularzu.obecny wygląd fragmentu kodu który zmieniłam: Kod <?php $adres="adres@wp.pl"; $temat=$_POST["temat"]; $tresc=" Imie/Nazwisko: ".$_POST["imienazwisko"]."\n E-mail: ".$_POST["twojemail"]. "\n Grupa: ".$_POST["grupa"]."\n\n Wiadomo¶ć: \n ".$_POST["tresc"]. "\n"; $headers='From: $_POST["twojemail"] \nReply-to: $_POST["twojemail"]'; Nie wiem czy on ma znaczenie, ale w razie potrzeby, plik html: Kod <form action="kontakt.php" method="post" onreset="if (!confirm('Czy na pewno chcesz wyczyścić cały formularz?')) return false">
<center> Imię i Nazwisko: <input type="text" name="imienazwisko"><br> Adres e-mail: <input type="text" name="twojemail"><br> Grupa: <input type="text" name="grupa"><br> Temat: <input type="text" name="temat"><br> <textarea name="tresc" style="width: 315px; height: 100px">Tu wpisz treść wiadomości</textarea> <p><input type="submit" value="Wyślij"> <input type="reset" value="Czyść"> </p></center> </form> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 46 Dołączył: 26.05.2007 Skąd: Sandomierz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj tak -------------------- Grzegorz 'Decha' Polek »
º http://grzegorzpolek.com º http://www.facebook.com/grzegorz.polek º http://www.lastfm.pl/user/Dechaa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc.
decha-design > kod został przyjety, ale wiadomości nie docierały na skrzynkę. zapewne jakiś mój błąd. w każdym razie posiłkując się tym co mi podaliście, w końcu mnie oświeciło i teraz kod działa i wygląda tak: Kod <?php $adres='adres@wp.pl'; $temat=$_POST["temat"]; $tresc='Imie/Nazwisko: '.$_POST["imienazwisko"]."\r\n". 'E-mail: '.$_POST["twojemail"]. "\r\n". 'Grupa: '.$_POST["grupa"]."\n\n". 'Wiadomość: '."\r\n" .$_POST["tresc"]. "\n"; $headers = 'From: '.$_POST["imienazwisko"]. "\r\n" . 'Reply-To: '.$_POST["twojemail"]. "\r\n"; ?> Pozdrawiam! PS może wiecie co jest przyczyna takiego dziwnego zachowania: gdy w formularzu w polu Imię/Nazwisko wpisuję np. Jak Kowalski, to po dotarciu wiadomości na skrzynkę, w jej głownym oknie w polu 'od' widnieje tylko Jan. po otwarciu listu jest normalnie Jan Kowalski. i dopiero po powrocie do głownego okna skrzynki w polu od pojawia się Jan Kowalski. ale i to nie zawsze. czy ma to związek z formularzem? a może serwerem na którym jest formularz lub to wina skrzynki pocztowej? Ten post edytował runfree 1.09.2008, 15:49:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:42 |