![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2006 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam.
Chciałbym zrobić na stronie dział promocje... i w tym dziale miałyby byc fotki towarów wraz z opisem... i zeby mozna to jakos kontrolować (dodawać fotki i opis z formularza) ... Czy ktoś wie jak sie za to zabrać... jak to zrobić?? -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej to stworzyć w bazie danych tabelę w której będziesz przechowywał dane o promocjach, na stronie gdzie będą widoczne promocję wyciąganie i wyświetlanie tych informacji z bazy.
Dodawanie informacji do bazy z formularza ... to już zupełne podstawy. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 210 Pomógł: 20 Dołączył: 7.07.2006 Skąd: Krotoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Formularz dodający/edytujący fotki i opisy do bazy danych/ew. do pliku
2. Skrypt odczytujący zawartość pliku/bazy danych ![]() Edit: Sorki za replay, nie zauważyłem, że kolega już to napisał... ![]() Ten post edytował kornel-php 15.01.2007, 22:23:21 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2006 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej to stworzyć w bazie danych tabelę w której będziesz przechowywał dane o promocjach, na stronie gdzie będą widoczne promocję wyciąganie i wyświetlanie tych informacji z bazy. Dodawanie informacji do bazy z formularza ... to już zupełne podstawy. a można w bazie mysql jako rekord dawać fotki ![]() Ten post edytował kononowicz 15.01.2007, 22:22:53 -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teoretycznie można ( pole chyba bloob albo jakoś tak - nigdy nie używałem ), ale wystarczy jak do bazy wpiszesz np link do zdjęcia, jego nazwe itp ... a zdjęcia fizycznie uploadujesz na serwer.
-------------------- 404
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Teoretycznie można ( pole chyba bloob albo jakoś tak - nigdy nie używałem ), ale wystarczy jak do bazy wpiszesz np link do zdjęcia, jego nazwe itp ... a zdjęcia fizycznie uploadujesz na serwer. teraz wydaje się to prostę ... gdybym miał jakies problemy będe pisać . dzieki ps. a czy ktoś jednak ma jakis przykład?? chętnie lukne jak on to zrobił. i czy lepiej zrobic wartosc blob w bazie i tam umieszczac fotki czy w oddzielnym folderze na serwerze? wydaje mi sie ze chyba lepiej w folderze co nie obciaza tak bazy. prawda? godz. 2:57 - nie moge sobie poradzic z tym dziadostwem... moja tabelka zawiera ID(int) OPIS(text) i FOTO (blob) na razie spłodziłem i pewnie wszystko źle:
po przeroznych kombinacjach wyswietliło mi taki komunikat: Obrazek "http://************x.php" nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy. Ten post edytował kononowicz 16.01.2007, 03:56:33 -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyraźnie Ci napisano abyś nie przechowywał plików w bazie danych. Jest to rozwiązanie złe i nie optymalne. W bazie masz przechowywać tylko dane o tym pliku (jego nazwa, ew. opis, id) a na serwerze sam plik.
zapoznaj się z tym: http://pl2.php.net/manual/pl/features.file...oad.post-method |
|
|
![]()
|
|
Wyraźnie Ci napisano abyś nie przechowywał plików w bazie danych. Jest to rozwiązanie złe i nie optymalne. W bazie masz przechowywać tylko dane o tym pliku (jego nazwa, ew. opis, id) a na serwerze sam plik. zapoznaj się z tym: http://pl2.php.net/manual/pl/features.file...oad.post-method wyczytałem e dla małej ilosci rekordów w tabeli i dla w sumie dosc małych fotek to jest rozwiazanie dobre... ale spróbuje jednak zrobic po twojemu :] a jak robic upload fotki do jakiegos katalogu na serwerze?? zeby z poziomu przegladarki można wysłac fotke na serwer bo to mi nie dziala:
Ten post edytował kononowicz 16.01.2007, 14:03:01 -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
a można w bazie mysql jako rekord dawać fotki ![]() Można. Tworzysz wiersz BLOB, a fotke kodujesz base64_encode" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Gdy będziesz chciał wyciągnąc rozkodowujesz za pomocą base64_decode" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2007 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sposób na upload pliku na serwer zakładając, że stworzyłeś już formularz z polem w którm podaje się link do pliku i przesyłasz taki formularz do skryptu który ma zrealizować zapisanie pliku na serwerze:
To oczywiście tylko schematyczny kod, a nie gotowy skrypt .... Ten post edytował noels 16.01.2007, 14:29:02 -------------------- www.noels.ovh.org
|
|
|
![]()
|
|
uzyłem Twoj skrypt jednak wychodzi mi:
Odebrano zdjecie. Nazwa: 2r.jpgTyp: image/jpeg Warning: move_uploaded_file(upload/): failed to open stream: Is a directory in /home/*****/*********/public_html/******/x.php on line 45 Warning: move_uploaded_file(): Unable to move '/tmp/phpuY3IMZ' to 'upload/' in /home/*****/******/public_html/*****/x.php on line 45
nie wiem za bardzo co robi ten kod dokladnie i czy dobrze uzupełniłem ale pwenie zle skoro nie działa... Ten post edytował kononowicz 16.01.2007, 14:49:15 -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz mieć katalog upload z prawami zapisu.
Warto pouczyć się też php... Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Musisz mieć katalog upload z prawami zapisu. Warto pouczyć się też php... Łukasz zrobiłem taki katalog ... wiem ,że warto -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2007 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlatego ze masz katalog zabezpieczony przed zapisem :-) Ustaw atrybuty katalogu aby nie były na "tylko do odczytu" powinno pomóc....
Aha wykorzystales kod ktory ja potem jeszcze zminilem ... zobacz jaki jest teraz po edycji bo w tym ktorego uzyles wystepowaly zmienne ktore ja przesylalem z formularza a nie sa one potrzebne .... wykorzystaj ten ktory jest teraz na forum Ten post edytował noels 16.01.2007, 15:01:56 -------------------- www.noels.ovh.org
|
|
|
![]()
|
|
Dlatego ze masz katalog zabezpieczony przed zapisem :-) Ustaw atrybuty katalogu aby nie były na "tylko do odczytu" powinno pomóc.... ustawiłem prawa 777 i dalej nic Ten post edytował kononowicz 16.01.2007, 15:02:44 -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
Tak, ale wez wykorzystaj kod, który teraz aktualnie znajduje sie na formum bo zmienilem go jeszcze po fakcje jak go wkleilem ze wzgledu na wystepowanie w nim niepotrzebnych zmiennych
-------------------- www.noels.ovh.org
|
|
|
![]()
|
|
Tak, ale wez wykorzystaj kod, który teraz aktualnie znajduje sie na formum bo zmienilem go jeszcze po fakcje jak go wkleilem ze wzgledu na wystepowanie w nim niepotrzebnych zmiennych po poprawieniu wychodzi takie cos: Odebrano zdjecie. Nazwa: 3dserce.jpgTyp: image/jpeg Warning: move_uploaded_file(update/3dserce.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /***************************/x.php on line 35 Warning: move_uploaded_file(): Unable to move '/tmp/phpXk9Cue' to 'update/3dserce.jpg' in /**************************/x.php on line 35 a linijka 35 to jest
a tak w ogole to dlaczego najpierw uploaduje sie to tmp_name ![]() Ten post edytował kononowicz 16.01.2007, 15:28:19 -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wygląda na to, że nie masz uprawnień do katalogu /tmp/. To jest katalog gdzie plik jest domyślnie załadowywany przez serwer. Potem ten plik z tmp przenosisz no docelowego.
|
|
|
![]()
|
|
wygląda na to, że nie masz uprawnień do katalogu /tmp/. To jest katalog gdzie plik jest domyślnie załadowywany przez serwer. Potem ten plik z tmp przenosisz no docelowego. bo to jest konto shelowe szkolne i raczej nie mam mozliwosci zmiany tych ustawien. mam racje?? -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
Myślę, że masz racje dlatego, że ten komunikat pojawia się właśnie wtedy gdy nie można uzyskać dostępu do katalogu w którym ma być przechowywany plik, a skoro zmieniłeś już atrybutu folderu to nic innego nie przychodzi mi na myśl, a skrypt z powodzeniem działa u mnie.
Przetestowałem w następującej postaci:
-------------------- www.noels.ovh.org
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:23 |