![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam mam pewien problem otóż mam kod, który co 2 minuty odejmuje od rekordu stan - 2 jednostki jeśli stan jest większy niż 0. Kod umieszczony jest na stronie, która jest includowana z każdym odświeżeniem.
Nie wiem jak zrobić aby odjęło odpowiednią ilość w przypadku gdy gracz nie jest zalogowany na stronie. Chodzi mi o coś podobnego np do gry the crims gdzie co 4 minuty (nie wiem dokładnie) rośnie energia nawet gdy gracza nie ma w grze to i tak po przyjściu i sprawdzeniu czasu dodaje mu odpowiednią ilość tej energi. Nie chce korzystać z crona. Proszę o pomoc Ten post edytował qwe 25.02.2010, 18:17:38 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
W tego typu grach NIE DZIAŁA to tak jak myślisz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Bo by serwery pozdychały (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) To jest robione inaczej... Jest oznaczenie czasu ostatniej operacji. Sprawdzana jest ona i synchronizowana przy każdym przeładowaniu strony. Dlatego masz gdzieś cron i inne tego typu wynalazki. Patrzysz na czas obecny, czas zapisany w znaczniku i według niego obliczasz wszystko, jednocześnie aktualizując ów znacznik czasu. Dlatego tak dzialający skrypt jest niewrażliwy na wylaczenie przeglądarki, wylogowanie itp. On aktualizuje tylko i wyłącznie dane pomiędzy kolejnymi przeładowaniami strony (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) W czasie pomiedzy nimi nie robi nic. To, że Tobie może się coś pokazywać zmieniającego na bieżąco jest efektem działania JavaScriptu lokalnie najprawdopodobniej i nic więcej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 22:42 |